Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hasznos információk a következő két napra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az európai parlamenti (EP-) választásra való tekintettel a hétvégén rendkívüli nyitvatartás lesz a kormányablakokban, okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok – szóval mindenki nézze meg, a biztonság kedvéért, hogy érvényesek-e az iratai (vasárnap pedig személyit ÉS lakcímkártyát is vigyen magával).

A nyitva tartó kormányablakok és okmányirodák listája erre a linkre kattintva tekinthető meg.

Az érintett kormányablakok és okmányirodák szombaton 8-14 óra között, vasárnap pedig 6-19 óra között lesznek nyitva a személyazonosító okmányok cseréjéhez, illetve kiállításához.

A másik fontos információ, hogy az EP-választás idején is hívható lesz a Választási Információs Szolgálat (VISZ) tájékoztató vonala, ahol a választók a vasárnapi voksolással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ.

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben. Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az EP-választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak. Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.

  • A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit az NVI honlapján lehet megtalálni.
  • Aki a központi információs szolgálatot hívná, az vasárnap reggel 6 és este 7 között a 06-1-795-3310-as telefonszámot tudja tárcsázni.
  • A központi VISZ munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban.
  • És lehet elektronikus levelet is írni nekik, a [email protected] e-mail-címre.

Eddig javarészt a határon túl élő magyar állampolgárok választási regisztrációjának lehetőségéről, az átjelentkezésről és a külképviseleti szavazásról érdeklődtek a szolgálatnál, de vasárnap valószínűleg az lesz a leggyakoribb kérdés, hogy hol, melyik szavazókörben adhatják le voksukat a választópolgárok.

(MTI)