Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Előrehozott választás jön Görögországban, ha holnap bukik a Sziriza

Ez a cikk több mint 4 éves.

athén, görögország Alekszisz Tsziprasz kormányfő bejelentette, ha régóta népszerűtlen koalíciója, az eredetileg baloldali Sziriza elveszíti a vasárnapi EP-választásokat a jobboldali vetélytárs Nea Demokratíával szemben, akkor akár előrehozott választás is következhet az országban.

Miután minden felmérésben kikapna az ország hitelezőivel és a megszorításokkal 2015-ben végül megegyező, eredetileg baloldali kormánypárt, Tsziprasz a tegnapi beszédében utalt erre. Így próbálta mozgósítani, felrázni támogatói azóta a pártból kiábrándult részét.

„Vasárnap az emberek talán nem kormányt választanak majd, de szavaznak egy sor olyan poltikai intézkedésről, amelyek az elkövetkező években az ország kormányzását jellemzik majd […] Ha ezeket az emberek elutasítják, minden lehetőség elképzelhető”

-mondta Tsziprasz

Tsziprasz abban reménykedhet, hogy a Szirizát ezek a választók esetleg majd a „kisebbik rossz”-nak tartják majd a jobboldallal szemben, amely 2014 folyamán, Antonisz Szamarasz miniszterelnök alatt egyszer már belebukott az EU és IMF által az országra erőszakolt megszorítócsomag által okozott válságba.

Most azonban új, karizmatikus vezető, Küriakosz Mitszotakisz vezetése alatt indult a jobboldal újból harcba a brüsszeli helyekért.

(The Guardian)