Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dobrev Klára: Orbán vasárnap is veszteni fog Európában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest A DK egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy a holnapi választás eredményei alapján a legerősebb ellenzéki párttá avanzsálhat – mondta el Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listájának vezetője szombaton, a párt kampányzáró sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc felesége rögtön beszéde elején hosszabb távú perspektívába helyezte az EP-kampányeredményeit, és arról beszélt, hogy a választás másnapjától, hétfőtől folytatódik, az ugyanilyen kitartó és határozott munka a párt részéről.

Emlékeztetett, hogy miközben a kampány elején még csak egy mandátumot jósolt a felmérések alapján a Politico a DK-nak, a kampány végén – ugyancsak a brüsszeli lap szerint – már a DK-nak  van legnagyobb esélye az ellenzékből három mandátumot is megszereznie. Dobrev külön sikerként értékelte, hogy egy mandátumot a Fidesztől van esélye megszereznie a pártnak.

A kampány másik nagy eredményének nevezte, hogy a legfontosabb programpontjuk, az Európai Egyesült Államok támogatottsága a legutóbbi Závecz-felmérés szerint már 72 százalékos az ellenzéki szavazók között

„Az orbáni Európa-ellenességnek a DK-féle Európai Egyesült Államok a legerősebb ellenpontja”

– tette hozzá Dobrev.

A kampánnyal kapcsolatban kiemelte, hogy mivel kevesebb lehetőséget kap az ellenzék a kampányolásra más platformokon, ezért tudatosan az online kampányra helyezték a hangsúlyt.

Azt is elmondta, tudatosan úgy döntöttek az elején, hogy a DK nem foglalkozik más ellenzéki pártok belharcaival, megjegyzéseivel. Szerinte a szavazók is látták, hogy a fő ellenfél a Fidesz, ahogyan azt a DK is gondolja.

„Orbán Európában egy vesztes” – mondta Dobrev, amit azzal indokolt, hogy vesztes volt akkor, amikor Tiborcz után nyomozott az OLAF, amikor a hetes cikkelyről döntöttek a Sargentini-jelentés nyomán, majd hozzátette: Orbán vasárnap is veszteni fog Európában, mert azok a szövetségesek, akikhez hozzákötötte magát, elhanyagolható kisebbségben foglalnak majd helyet ez EP-ben.

Dobrev szerint az a választás tétje, hogy „hozzákötjük-e a sorsunkat ehhez a vesztes emberhez”.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint ha az EP-választás azt mutatná meg, hogy a DK a legerősebb ellenzéki párt, az hogyan befolyásolná a felkészülést az önkormányzati választásra, Dobrev diplomatikusan annyit felelt:

„Szerintem most, szombaton, alig pár órával az urnanyitás előtt nincs olyan ellenzéki erő, aki ennél többre gondolna, minthogy most vasárnap a lehető legtöbb szavazót vigyen el, ezeknek a kérdéseknek egyszerűen nincs aktualitása.”

A teljes sajtótájékoztató visszanézhető a Mérce közvetítéséből: