Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csehország: veszélybe kerülhet Babiš győzelme, ha alacsony lesz a részvétel

Ez a cikk több mint 4 éves.

prága Az alacsony részvétel miatt nem szomorkodna mindenhol az ellenzék: becslések szerint például Csehországban – ahol a szavazás kétnapos – a 20% körüli részvétel egyenesen a szétaprózódott ellenzéket hozná remek helyzetbe.

Andrej Babiš raádásul amiatt is aggódhat, hogy a sokáig totális favoritként számontartott kormánypárt, a névleg a liberális pártcsaládba tartozó ANO a választás előtti héten nagyarányú, ötvenezres tömegtüntetéssel nézett szembe Prágában.

A tilakozók szerint Babiš totálisan leépíti a cseh jogállamot és demokráciát, támadja a független médiát. Kormányzása alatt pedig korrupciós vizsgálatot indított ellene a Tiborcz Istvánt is vizsgáló Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), amely Csehországban a rendőrség Babiš elleni vádemelésével végződött. Ez indította el az újabb tiltakozáshullámot.

Ugyan az európai ügyek iránt mutatott érdeklődés rendszeresen nagyon kicsit az országban, a belpolitikai fejlemények miatti proteszt-szavazás itt is olyan jelenség lehet, amely eldönti a választást.

Ebből jelenlegi mérések szerint a régi baloldal helyére kerülő új erő a cseh Kalózpárt (Piráti) profitálhat. A párt elnöke Ivan Bartoš 2014-ben már vezetett kalózpárti EP-listát, az akkori, kiábrándító eredményeik után azonban csak annyit mondott:

„Rámentem a whiskyre, mint Zeman [elnök] a becherovkára.”

Most valószínűleg nem bánatában, hanem örömében tehet majd így az egyre relevánsabb liberális párt listavezetője, hiszen az ANO után másodikak a felmérésekben.

A szociáldmeokraták idén labdába sem rúgnak, az ANO mellett a kitartóan migránsozó szélsőjobboldal vitte el a szavazóikat. A Tomio Okamura által vezetett közvetlen demokrácia (SPD) pártot ugyan belső ellentétek maracngolják, az EP-listájuk élére tett prágai pszichiáter azonban még így is eljuthat Brüsszelbe.

Az Átlátszó Világtérkép csehországi, csata előtti körképét itt lehet elolvasni a további részletekért