Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hollandiában rengeteg EU-s állampolgár lemaradt a választásról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hollandia Hollandiában 490 ezer ember él, akik annál fogva, hogy valamelyik EU-s tagállam állampolgárai, szavazhatnak az országban. Idén azonban mindössze 12%-kuk regisztrált a választásra. Az alacsony számot különösnek tartotta a baloldali-liberális D66 párt parlamenti képviselője, Monica den Boer, ezért 8 írásbeli kérdést is benyújtott a belügyminiszternek a jelenséggel kapcsolatban – számolt be róla a Dutch News.

A minisztérium elvileg meg is keresett minden önkormányzatot a választások előtt, hogy biztosítsák az érintett emberek számára a megfelelő tájékoztatást a szavazáshoz szükséges feltételekről és procedúráról.

Nagyon sok, az országban élő EU-s állampolgár azonban mégis arról számolt be, hogy semmilyen értesítést nem kaptak arról, hogy regisztrálniuk kellene a szavazás előtt. Voltak, akik azt mondták, az előző években regisztrálniuk sem kellett a voksoláshoz., más pedig arról számolt be, hogy idén nem regisztrált, és mégis megkapta a jóváhagyást a mai szavazáshoz.

Az önkormányzatoknál a Brexit is bezavarhatott, az április 9-i határidő előtt ugyanis nem volt mindenki számára egyértelmű, hogy a brit állampolgárok szavazhatnak-e az országban.

A Dutch News megkérdezte a Belügyminisztériumot a korábbi évek gyakorlatáról, a minisztérium sajtószóvivője szerint azonban nem változtak a szabályok, és csak valamiféle félreértés lehet az, hogy ne kellett volna regisztrálni a szavazáshoz korábban. Mindenesetre – tették hozzá, minden választás után elemzik és értékelik a felmerült problémákat.

(Dutch News)