Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába akar a Facebook küzdeni a külföldi fake news ellen Hollandiában, mert az főleg belföldről jön

Ez a cikk több mint 4 éves.

Amszterdam Nem külföldi – orosz, vagy amerikai – azoknak a főleg szélsőjobboldali álhírgyáraknak a túlnyomó többsége, amelyek a holland EP-választásokat is megpróbálják befolyásolni. A Leideni Egyetem kutatói és médiaszakos diákjai épp a választás előtt publikálták átfogó jelentésüket az ország internetes fake news térképéről.

A kampányban ott is gyakori az átdátumozott videók és hírek felbukkanása, amikor az ott tárgyalt események egyszerűen nem akkor és nem ott történtek, mint amit a főleg Twitteren és Facebookon terjesztette hírek állítanak.

Kevésbé váratlan módon a Geert Wilders-féle PVV és kicsit váratlanabb módon a baloldali – Judith Sargentinit is tagjai között tudó – GroenLinks képviselői is – akarva vagy akaratlanul – posztoltak álhírt a kampányban: előbbi égő keresztény templomokról készült videómontázst osztott meg, amelyről kiderült, nem a közelmúltban készült és nem is Európában; utóbbi párt egyik jelöltje pedig azt állította, kétszer annyit költ az USA a hadseregére, mint az EU a közös védekezésre, holott nem pontosan tudhatjuk mennyit is költ az Egyesült Államok védelmi kiadásokra.

(Netherlands Times)