Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az RMDSZ a választások előtt három nappal szakított a román kormánnyal

Ez a cikk több mint 1 éves.

Bukarest A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bukaresti kormányt teszi felelőssé az úzvölgyi katonatemető körüli helyzet elmérgesedéséért, ezzel indokolják, hogy csütörtöktől kezdődően nem támogatják a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem – közölte Kelemen Hunor, a párt szövetségi elnöke.

Kelemen Hunor szerint a helyzet jogi értelemben világos: az úzvölgyi katonasírokra való törvénytelen ráépítkezés kimeríti a btk. sírgyalázásról szóló cikkelyének előírásait, míg az azt követő provokációk a gyűlöletszítás bűncselekményének fogalmát. Emellett a dormánfalvi önkormányzat közpénzből, engedély nélkül más önkormányzat területére történt építkezése hivatali visszaélésnek számít – tette hozzá.

„Sokadszorra fordul elő, hogy erdélyi magyar embereket másodrangú állampolgárként kezelnek. A kormány magatartását elfogadhatatlannak tartjuk etnikai, morális és politikai szempontból egyaránt. A kormánytól továbbra is azt várjuk, hogy állítsa helyre az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek” – mondta Kelemen.

Az RMDSZ nem tagja a kormánynak, de két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötöttek a PSD-ALDE kormánykoalícióval, hogy kölcsönösen támogatják egymás törvénytervezeteit.

Ahogy azonban az Azonnali is írja, a lépést szükségszerű kampányfogásként is lehet értelmezni, egyrészt az államelnök által kiírt korrupcióellenes népszavazás miatt magas részvétel várható, amely megnehezítheti az RMDSZ bejutását az Európai Parlamentbe, másrészt pedig az utóbbi időben meglehetősen sok kritikát kapott a romániai magyar kisebbség pártja, amiért a kormánypártokkal együttműködik.

(MTI, Azonnali)