Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kordás: ma is vannak hősök, akik szembe szállnak a munkavállalói önkénnyel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest, Városliget

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke városligeti beszédében emlékeztetett: május elseje „a mi ünnepünk, és nem engedjük, hogy ezt elvegyék tőlünk”. Elmondása szerint a mai napon azok előtt tisztelgünk, akik ma már természetesnek vett jogainkat kiharcolták: mint a nyugdíj, a nyolcórás munkanap, társadalombiztosítás.

Ezekért nagyon sokszor sok szakszervezeti kollégánk még az életével is fizetett – mondta Kordás.

Szerinte ma is vannak ilyen hősök, akik dacolva a munkáltatói önkénnyel és az egzisztenciális félelemmel kiállnak a dolgozók érdekiért. Örömmel jegyezte meg, hogy az elmúlt időszakban egyre többen vesznek részt azokban azokban az akciókban, sztrájkokban, melyeket a szakszervezetek hirdetnek.

Meggyőződése, hogy tovább kell menniük, mert a szűkre szabott keretek között is  képesek megmutatni, hogy együtt szembe tudunk szállni a kizsákmányolással, a munkaadói önkénnyel, amit a hatalommal együtt ránk akarnak kényszeríteni.

Kordás európai béreket, nemzetközi normáknak megfelelő munkavállalói és szakszervezeti jogokat követelt, illetve a rabszolgatörvény visszavonását is.

2010 óta sok jogfosztás történt szerinte, ezért követelte a sztrájkjog újragondolását és az előzetes tisztességes egyeztetéseket a munkásokat érintő döntések előkészítésében.

„Ezeket a célokat akkor fogjuk elérni, ha összefogunk” – mondta Kordás.