Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely: „Európa vagy szociális lesz, vagy nem lesz!”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Városliget Karácsony Gergely és Tóth Bertalan együtt álltak színpadra a Nagyréten, az MSZP majálisán.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke úgy fogalmazott, ma az EU-csatlakozás 15. évfordulóját és „a munkát, a munkavállalók szolidaritását” ünneplik.

Azonban ma szerinte jólét és szabadság helyett az európai uniós pénzekkel való visszaélést, a jogállam végső leépítését és a dolgozók, a „magyar munkásemberek” kizsákmányolását látjuk.

„Több százezer család ma dolgozói szegénységben él, nem keres annyit, hogy ki tudja fizetni hó végén a csekkeket. […] a rabszolgatörvénnyel pedig a magyar munkásoknak a kormány azt üzeni, ha többet akartok keresni, többet kell dolgoznotok”

-mondta Tóth

Szerinte a 8 órás munkaidő már rég a múlték a legtöbbünknek, a megélhetéshez 12-16 órákat kell dolgozni. Azt is mondta, az EP-választások tétje a „szociális Európa jövője”, és hogy az MSZP minimálnyugdíjat, minimálbér-emelést, tisztességes családi pótlékot követel.

Tóth úgy adta át a szót Karácsony Gergelynek ,a Párbeszéd társelnökének, és budapesti főpolgármester-jelöltnek, hogy kiemelte reményét, „jövőre már egy szabad városban ünnepelhetünk.”

Karácsony úgy kezdte, a Városliget „Budapest ésa világ első közpénzből épült parkja” amelybe az emberek hagyományosan eljönnek megünnepelni május 1-ét. Most azonban szerinte a Fidesz le akarja rombolni a Ligetet, „csak azért, hogy Orbán a Karmelita kolostor erkélyéről nézhessen le a népére.”

„Májusban arról döntünk, hogy az EU 15 éves álmát fenntartjuk-e, hogy beletörődünk-e abba, hogy az EU csupán a korrupt kormányok gyülekezete-e, vagy tényleg a miénk.”

Karácsony szerint óriási a tét, hiszen a klímaváltozás, és az európai demokrácia lebontása a legfontosabb kihívása. Szerinte ki kell harcolni a szociális Európát, amelyben minden állampolgárnak ugyanannyi jár.

„Európa szociális lesz, vagy nem lesz!” – szögezte le.

Szerinte az alternatíva rettenetes, és azt jól jelképezi Matteo Salvini és Orbán Viktor találkozója, „a neofasiszta erők felemelkedése” Európa nyugati felén.

Azonban kiemelte, a klímaváltozás ugyanolyan fontos és húsbavágó kérdés, amelyet hamarosan mindannyian érezni fogunk.

Az őszi önkormányzati választásokra készülve megjegyezte, a Fidesz és Orbán Viktor „terepasztala” csupán, ahol a patkányhelyzet is mutatja az elhanyagoltságot. Hozzátette azonban, ő nem „az ellenzék jelöltje” a Budapestért folyó küzdelem pedig „nem a kormánypárt és az ellenzék harca,” hanem az emberek és egy elnyomó hatalom küzdelme.

Beszéde után az MSZP-Párbeszéd új EP-kampányfilmjét is levetítették.