Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jan Willem Goudriaan: A dolgozók nem engedhetik meg egyetlen kormánynak sem, hogy visszavegyék az eredményeiket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Városliget Jan Goudriaan az Európai Közszolgálati és Szakszervezeti Szövetségének (EPSU) főtitkára követte Webert a városligeti színpadon.

Hangsúlyozta: az EPSU nemcsak egy szaskszervezeti csoport, hanem egy olyan kollektíva, amely azért dolgozik, hogy a politikai döntéshozatalt befolyásolni tudják a munkások.

Majd május 1. jelentőségére kitérve arról beszélt, hogy a mai napon a munkavállalói mozgalom történelmi eredményeit kell megünnepelni:

  • azt, hogy rövidebb lett a munkahét
  • hogy a hétvégék szabadok lettek
  • hogy a munkások szabadságot, illetve fizetett szabadságot kapjanak

„A szakszervezetek azok, akik szociális védelmet kívánnak teremteni a munkahelyeken. Azért küzdenek, hogy a munkahelyeken demokrácia és kollektív megállapodások legyenek” – mondta Goudriaan.

A cseh szakszervezeti vezető leszögezte, mivel a munkások soha nem kaptak a munkáltatóktól semmit sem ingyen, csak harc árán, ezért nem engedhetik meg egyetlen kormánynak sem, hogy visszavegyék a korábban említett eredményeket.

Goudriaan eredeti, angol nyelvű beszéde szerint „new dealre” (a helyszíni tolmácsolás szerint „új rendre”) , valamint magasabb bérekre van szüksége a dolgozóknak.

Végül arról beszélt az EP-választás kapcsán, hogy választani kell a haladás és a nacionalista, Európa-ellenes álláspont között – utóbbi szerinte semmi jót nem ígér a dolgozóknak.