Eredmények 99,98%-os feldolgozottságnál

52,26%
16,21%
9,90%
6,67%
6,42%
Szerzett mandátumot:
Fidesz: 13 (52,26%)
DK: 4 (16,21%)
Momentum: 2 (9,90%)
MSZP-P: 1 (6,67%)
Jobbik: 1 (6,42%)
Nem szerzett mandátumot:
Mi Hazánk: 3,32%
MKKP: 2,62%
LMP: 2,18%

Cseh Katalin: Több Európát vagy több Orbánt szeretnénk?

Budapest, Kodály körönd Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője szerint úgy tűnt hosszú évtizedek viszontagságait követően megérkeztünk meg az Európai Unióba, a boldog, békés, fejlődő államok közösségébe.

Felidézte ehhez kapcsolódó családi történetét: nagymamáját rendszerellenesnek nyilvánították, aki többször is megjárta Recsket – az ő lánya, Cseh nagynénje emiatt több évig nem járhatott egyetemre, mindig a Szabad Európa rádiót hallgatta, és arról álmodott, egyszer Magyarország is szabad hely lesz – ő pedig emlékszik, mikor 15 évesen könnyes szemmel hallgatta az Örömódát, és elhitte, hogy nem sokára utolérhetjük Ausztriát és az jut előre, aki szorgalmas és tehetséges.

Fotó: Mérce

Ezt az álmot azonban elvették tőlünk – folytatta Cseh –, ahogyan sok mást, a jogállamot, a szabad sajtót, az alkotmányt, a szabadságunkat. Napi két milliárdot loptak el, amiből európai országot lehetett volna építeni, egy olyan országot, ahol ünnep a munkások számára a május elseje.

Az EU-s elit pedig végignézte, ahogy mindez megtörténik és lépésről lépésre bontják le az Unió egységét.

Cseh szerint a mostani választáson ezért nőttek a tétek: választhatunk, milyen lesz a következő 15, 30 és 45 évünk. Szerinte két tábor van az Európai Unióban, akik az európai egység mellett vannak, és akik ellene. Amiről döntünk tehát a következő:

Több Európát vagy több Orbánt szeretnénk?

A Momentum jelöltje egyértelműen előbbi mellett áll, és ezt kínálja a választóknak is. Amikben hisz: Erős Európa, amely megvéd a külső és belső fenyegetettségektől – Törődő Európa, amely foglalkozik az állampolgáraival – Haladó Európa, amely felkészít a jövő kihívásaira – Okos Európa, ami átgondolja a lépéseit és nem szórja a pénzt – Büszke Európa, ami nem hagyja, hogy saját pénzén gyűlölködjenek ellene – Tisztességes Európa, ahol az Európai Ügyészség küzd a korrupció ellen.

A felsorolt célokat közösen lehet elérni, aminek az érdekében az ellenzéki pártoknak az EP-ben együtt kell szavazniuk, és meg kell szervezniük az európai ellenállást.

Címlapkép: Mérce