Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Balázs Péter: harminc éves út végén máshová érkeztünk meg, mint ahová akartunk

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest, Kodály körönd Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere a korábbi kormányok politikusait tömörítő V21 csoport nevében szólalt fel a Momentum Európamenetén.

Fotó: Mérce

Visszaemlékezett, hogy „nagy buli volt” 15 éve, nem messze a mostani demonstráció helyszínétől, a Hősök terén: április 30-án este várakoztak az emberek, hogy éjfélt üssön az óra és hivatalosan is az Európai Unió tagjaivá váljunk. Balázs szerint minden politikai árnyalat jelen volt, együtt örültek annak, hogy beteljesült az álom.

Az egykori külügyminiszter arra is emlékeztetett: minden rendszerváltás utáni kormány követte ugyanazt az irányt, volt egy nemzeti egység az uniós integráció kapcsán, egészen a 2010-es évek elejéig.

Most mégis úgy véli, a harminc éves út végén máshová érkeztünk meg, mint ahová akartunk. Szerinte az uniós tagság nem egy lépés, hanem állapot, amelyet minden nap meg kell erősíteni. Az uniós tagság egy érték és egy közösség.

Mi azt szeretnénk nagyon sokan, ha bent maradnánk – mondja Balázs, de szerinte Magyarország elfordult Európától, és emiatt Magyarországtól is százezrek fordultak el, vagyis kivándoroltak.

Hozzuk vissza Európát, és akkor talán ők is visszatérnek – buzdította az egybegyűlteket.

Címlapkép: Mérce