Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így reagáltak a pártok a mai sztrájkra

Ez a cikk több mint 5 éves.

A ma reggel kezdődött önkormányzati és közszolgálati dolgozók sztrájkjára több ellenzéki párt is reagált.

Az MSZP a pedagógusok szolidaritási sztrájkjának elmeszelését tette szóvá:

„Az Orbán-kormány a hatalmával visszaélve, megfélemlítéssel, törvénytelenül betiltotta a tanárok szolidaritási sztrájkját. A Fidesz ezzel ismét üzent minden munkavállalónak: csak csendben robotoljanak és ne is próbáljanak meg kiállni magukért és másokért. Kuss van!

A Fidesz ezzel a lépésével sárba tiporja a munkavállalók jogait és már a látszatra sem ad. Eddig a dolgozók jogaiért kiálló országgyűlési képviselőket büntette halomra jogtalanul, most pedig Magyarország törvényeit semmibe véve betiltja a dolgozók sztrájkját.”

A DK is jelezte, hogy támogatja a sztrájkot és tiltakozik az ellen, hogy elhallgattassák a tanárokat! Mint írták:

„A Demokratikus Koalíció egyetért a követelésekkel és tűrhetetlennek tartja, hogy a hatalom önkényesen betiltsa a sztrájkot. A sztrájk betiltása alapjogokat és nemzetközi jogokat sért, ezért a PDSZ bírósághoz fordul. Az európai magyarok támogatják a közszolgálati dolgozókat és a tanárokat, kiállnak mellettük. A valódi hazafiak kötelessége, hogy megvédjék a munkavállalókat. Az európai magyarok elutasítják, hogy a hatalom tiltással akarja elhallgattatni azokat, akik szót emelnek a rendszer igazságtalan rendeletei ellen!”

Az LMP is támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a közszolgálati dolgozókat. A párt álláspontja szerint a közszolgálati feladatok színvonalas ellátásához, a közjó érvényre juttatásához megfizetett, megbecsült dolgozókra van szükség. Az önkormányzati hivatalban dolgozók ügye ráadásul önmagán túlmutat: béreik alacsonyan tartása az önkormányzati hivatalok kiürülését, bezárását vonja maga után, ami pedig a vidéki települések halálos ítéletével ér fel.

Közleményükben kiemelik:

„Ahogyan az előző ciklusban számtalanszor, idén is benyújtottuk törvényjavaslatunkat a közszolgálati illetményalap 60.000 Ft-ra történő emeléséről. Megdöbbenésünknek adunk hangot, hogy a kormány idén sem volt hajlandó emelni, annak összege továbbra is 38.650 Ft. Ráadásul az új kormányzati igazgatásról szóló törvény értelmében a munkaidő napi kilenc órára emelkedik, ami ellentételezés nélkül emelhető 12 órára, ráadásul csökken az alapszabadság mértéke is. A Fidesz munkaalapú társadalma a munkavállalók kizsigereléséről és kizsákmányolásáról szól: a multik eszközeit használják, mert a multik markában vannak. Ma nem a Fidesz védi meg a magyar munkavállalókat, hanem a Fidesztől kell őket megvédeni.”