Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor egyetlen lényeges kérdésben sem adott érdemi választ

Ez a cikk több mint 5 éves.

A miniszterelnök hosszú idő után kiállt a sajtó elé, de a fontos kérdésekben nem adott választ. A korrupció, a rabszolgatörvény, a fideszes médiaholding, a magánrepülőzés kapcsán kikerülte a kérdéseket, de még a saját témái, a bevándorlás vagy Soros György kapcsán se mondott érdemi dolgokat, csak a megszokott panelokat pufogtatta.

De még így is többször jött zavarba. Egyszerre beszélt arról, hogy a magyar gazdaság szerkezete úgy épül fel, hogy a munkavállalóknak kedvezzen, és arról, hogy a rabszolgatörvényt a vállalkozások kérték. Ebben a témakörben érdekes fejtegetése volt arról, hogy a munkaalapú társadalom elérte a korlátait, nem tudunk több munkavállalót alkalmazni, mert nem vagyunk többen, így szerinte a fizetések emelkedni fognak. Csakhogy arra nem tért ki, a rabszolgatörvény kapcsán pont az volt az egyik kormányzati érv, hogy a túlórázással szeretnének többet keresni a munkavállalók.

Ugyanebben a témában, a rabszolgatörvény kapcsán Orbán arra biztatta a munkavállalókat, hogy harcoljanak, hogy kifizessék őket a hónap végén. Ez pedig arra volt a válasza, hogy a Fidesz által elfogadott törvény, lehetővé teszi bizonyos esetekben a túlórák 3 évenkénti kifizetését.

A korrupció kapcsán egészen elképesztő dolgokat mondott Orbán. Miközben mindenki tudja az országban, hogy a pártok többet költenek a megengedettnél, Orbán arról beszélt, nincsenek nem állami pénzek a pártoknál, a pártok az állami támogatásból élnek. Ugyanígy, a magánrepülőzés kapcsán azzal söpörte le a korrupciós vádakat, hogy nem tudják őt befolyásolni üzleti körök. Pedig erre semmilyen bizonyíték vagy érv nincsen, hogy ez így is lenne.

Arra a kérdésre pedig, hogy miért vagyonosodnak körülötte az emberek elképesztő módon, csak azzal felelt, hogy ez nem politikai kérdés. Mintha a politika csak és kizárólag a migráció kérdése lenne, mintha csak az lenne politikai kérdés, ami Orbán Viktornak kényelmes.

Amikor a miniszterelnök kezdett volna egy-egy kérdésbe belezavarodni, akkor pedig közbelépett Kovács államtitkár, és elvette a szót a kérdezőtől, mint a HVG-s Joó Hajnalka esetében.

A mostani sajtótájékoztató megmutatta, miért nem áll szóba a tőle független médiatermékekkel a kormánypárt: mert Orbán Viktor is kudarcot vallana a megmagyarázhatatlan megmagyarázásával.

Ebből a szempontból külön érdekes volt az, amikor Orbán arról beszélt, ő bárkivel hajlandó vitatkozni, ha az értelmes vita. Nyilván a miniszterelnök ezért nem vesz részt semmilyen vitán 2006 óta.