Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lesz sztrájk?

Ez a cikk több mint 5 éves.

December közepe – a rabszolgatörvény elfogadása óta – a tüntetéseken rendre elhangzik az általános sztrájk követelése, mint az egyetlen olyan eszköz, amivel a dolgozók nyomást tudnak gyakorolni a kormányra.

Egy általános sztrájk megszervezése azonban nem könnyű feladat, nem csoda, hogy Magyarországon emberemlékezet óta nem is volt rá példa.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) meglehetősen elkötelezettnek tűnik, ha nyomásgyakorlásról van szó, elnökük, Szűcs Tamás már december végén, a Sándor palota előtti tüntetésen is a sztrájkról, mint szükséges eszközről beszélt.

„Januárban nem lehet más a program, csak az, hogy álljon meg az ország!” – mondta akkor.

Szűcs Tamás 2018. december 21-én, a Sándor palota előtt (Fotó: Mérce)

Szűcs Tamás ma este az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy másfél-két hónapja elindított petíciójukat már közel tízezren írták alá, amely ugyan „csak” a közoktatás problémáival foglalkozik, az utóbbi időben azonban az ott megfogalmazott követeléseik már sztrájkkövetelésekké változtak.

A PDSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy bár csak kis esélyt lát arra, hogy a PDSZ egyedül marad a sztrájkszervezéssel, de leszögezte:

akkor is sztrájkot hirdetnek, ha rajtuk kívül senki más nem csatlakozik ehhez a felhíváshoz.

via atv.hu