Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump megfenyítette a demokratákat, de Nancy Pelosit szeretné a Képviselőház élére

Ez a cikk több mint 5 éves.

Trump sorozatban önti magából a tweeteket a félidős választások másnapján. Miután megfeddte a médiát, amiért nem adott elég elismerést kormányzatának a félidős választások eredményei miatt, a demokratákhoz is volt pár keresetlen szava.

Azzal fenyegette meg őket, hogy ha a frissen szerzett képviselőházi többségüket arra használják, hogy vizsgálatokat indítsanak ellene és kabinetje ellen, akkor a republikánusoknak nem lesz más választásuk, mint az általuk ellenőrzött Szenátusban indítani nyomozást a demokraták ellen.

A vizsgálatokról szóló diskurzus azért kezdett el burjánozni, mert a képviselőházi többség birtokában a demokraták valóban komoly fegyvert kaptak az elnök ellenőrzésére. Mivel a Kongresszus két háza indíthat hivatalos vizsgálatokat, tanúként időzhet be bárkit, akinek eskü alatt kell vallomást tennie az adott ház szakbizottsága előtt, a demokraták végre dossziékat nyithatnak Trump legkényesebb ügyeibe.

A CNN szerint vizsgálat indulhat az Oroszországgal való állítólagos összejátszás ügyében, Trump mai napig titkolt adóbevallása ügyében, vagy épp a menedékkérő családok önkéntes szétválasztása kapcsán.

Fél órával a demokratákat fenyegető tweetje után az elnök már teljesen más hangot ütött meg. Mint írta, a demokrata Nancy Pelosi megérdemli, hogy újra a Képviselőház élére válasszák, majd hozzátette: ha egyes demokraták akadékoskodnának Pelosi ellen, azon is el lehetne gondolkodni, hogy republikánus képviselők átszavazzanak rá.

Pelosi 2007 és 2011 között már állt a szövetségi alsóház élén, a Demokrata Párt azóta jelentősen megerősödött balszárnya szemében azonban túl centrista, túlzottan kompromisszumkész a republikánusok felé, illetve a nagyvállalatok befolyása alatt áll. Júniusi meglepetésszerű előválasztási győzelme után Alexandria Ocasio-Cortez – aki a maga 28 évével a legfiatalabb női képviselő lesz az új Képviselőházban – például nem tett ígéretet arra, hogy támogatná Pelosi házelnöki ambícióit.