Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

#IzgalmasMeccsek – Stacey Abrams lehet az USA első fekete női kormányzója

Ez a cikk több mint 5 éves.

A konzervatívnak számító Georgia államból érkezik az idei félidős választások egyik legizgalmasabb megmérettetése, ugyanis itt van esély arra, hogy Stacey Abrams személyében először kerüljön fekete nő kormányzói pozícióba az USA-ban.

(Fotó: Twitter / Stacey Abrams)

Az 1973-ban született Abrams már viszonylag fiatalon a politika közelébe került, 2011 és 2017 között pedig ő vezette a georgiai képviselőház demokrata frakcióját. A politikus meglepetésjelöltként nyerte el pártja kormányzójelöltségét az előválasztások során. Bár Trump két éve öt százalékpontot vert Clintonra Georgiában, Abrams a legtöbb közvélemény-kutatás szerint végig republikánus vetélytársa 1-2 százalékos közelében maradt.

A karizmatikus politikusnak sikerült lelkesítenie az állam még ma is rengeteg diszkriminációnak kitett fekete és spanyolajkú kisebbségeit. Programpontjai között a lakhatás költségeinek csökkentése, az oktatási esélyegyenlőség javítása, a fegyvertartás szigorítása, az igazságszolgáltatás kevésbé diszkriminatívvá tétele, illetve a megfizethető egészségügyi ellátás garantálása szerepel.

Múlt héten az USA egyik legnépszerűbb tévés személyisége, Oprah Winfrey is beszállt a kampányába, ajtóról ajtóra járva buzdította szavazásra a helyieket.

Abrams civilben több díjnyertes romantikus regény szerzője is, melyeket Selena Montgomery álnéven jelentetett meg.

Abrams republikánus ellenfele Brian Kemp, georgiai miniszter, akinek többek között a választások megrendezése is a felelősségi körébe tartozik. Kemp ezt a pozíciót kihasználva megpróbálta visszatartani hozzávetőleg 50 ezer, főként fekete lakos választási regisztrációját, a kampány utolsó napjaiban pedig azzal vádolta meg a demokratákat, hogy fel akarták törni az állam online választási regisztrációs rendszerét. Valójában annyi történt, hogy egy helyi polgár biztonsági problémát jelzett a demokrata kampánystáb felé, akik ezt a bejelentést közvetítették az illetékes hatóságok felé.

Kemp egyébként hithű trumpista, kampányvideójában azzal büszkélkedik, hogy mindig nagy autóval jár, hogy ha netalán illegális bevándorlókra bukkan útközben, el tudja őket szállítani.

A FiveThirtyEight előrejelzése szerint 67 százalék az esélye annak, hogy Kemp nyeri a kormányzóválasztás – vagyis egyáltalán nincs biztos dolga. A The Intercept által megszólaltatott szakértő, aki a választás kimenetelénél nem csupán közvélemény-kutatási adatokat, de például a kampányadómányozási kedved is figyelembe veszi, úgy nyilatkozott: Abrams-nek sokkal nagyobb a potenciális szavazóbázisa, mint azt a hagyományos becslések mutatják.