Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

#IzgalmasMeccsek – Lesz-e demokrata szenátora Texasnak?

Ez a cikk több mint 5 éves.

Texas, Amerika második legnépesebb állama hagyományosan jobbra húz, sokak számára a texasiak jelentik a tipikus amerikai jobboldalit (fegyverek, cowboy-imidzs, stb. – plusz fehér bőr). A Lone-Star State-ben (a becenév utalás Texas zászlajára) két éve kilenc százalékponttal győzött Donald Trump, korábban ennél is sokkal nagyobb különbséggel győztek a republikánus jelöltek.

A most újraválasztásáért küzdő Ted Cruz szenátor hat éve 16 százalékponttal győzte le demokrata ellenfelét.

Cruz annak idején a szélsőjobboldali Tea Party mozgalomban is szerepet vállalt, a 2016-os republikánus előválasztáson pedig másodikként végzett Trump után.

Ennek fényében mindenkit meglepett, hogy az idei választás legizgalmasabb szenátusi versengésére Texasban került sor, Cruz és egy Beto O’Rourke nevű kongresszusi képviselő között. O’Rourke programjában olyan pontok szerepelnek, mint a szigorúbb fegyvertartási szabályok, emberségesebb bevándorláspolitika, általános egészségügyi ellátás vagy az LMBTQIA jogok védelme, de kiállt az szigorúbb kampányfinanszírozási szabályok mellett is.

Ezzel O’Rourke beleillik az amerikai politika erősödő progresszív vonalába. Nem véletlenül támogatja a Bernie Sanders-féle Our Revolution (A Mi Forradalmunk) mozgalom – egyedüliként Sanders mellett.

O’Rourke tehát nem a Demokrata Párt jobbszéléről próbálkozik Texas elnyerésével, hanem a mára már egyre inkább mainstreammé váló baloldalról. Ennek ellenére (vagy épp ezért) már hónapok óta egyszámjegyű Cruz előnye O’Rourke-kel szemben, és bár valószínűleg Cruz meg tudja majd tartani a szenátusi helyét, biztató, hogy a részvételi arányt sokan már nyolcmillióra becsülik – ami magasabb, mint hat éve, amikor a szenátusi választás egybeesett az elnökválasztással, egy olyan államban, ahol hagyományosan alacsony a választási kedv. (Az elnökválasztásokon mindig magasabb a részvétel.)

Az biztos, hogy már előzetesen is többen szavaztak mint négy éve a félidei választásokon Texasban. A magasabb részvételi arány pedig a demokratákat segítheti.

O’Rourke sikere ugyanakkor mégsem jön teljesen a semmiből. Az egész Egyesült Államokra jellemző, hogy nő a különféle kisebbségek, és különösen a latin-amerikaiak aránya, ez pedig a Mexikóval határos Texasra különösen igaz – itt a spanyolajkúak száma már közel utolérte a nem-spanyolajkú fehérekét. Ők pedig jellemzően a demokratákra szavaznak – ez különösen érthető a Trump-kormány rasszista uszítása közepette.

A Vox szerint Beto O’Rourke szereplése akkor is történelmi, ha nem sikerül megnyernie a választást, mivel az általa indított demokrata hullám átformálta Texast. Akármi is történik ma éjjel, a texasi szenátorválasztás mindenképpen történelmi lehet – elhozhatja a sztereotípiákban élő fegyverimádó, fehér cowboy Texas végét.