Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Florida ismét a legérdekesebb államok között

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ugyan a félidős választások a napfényes államban általában nem jók a demokratáknak, 2018, a felfokozott érdeklődés miatt eddig mindenben más volt, mint az eddigi versenyek. Nemcsak a helyét védelmező centrista demokrata szenátor küzd meg régi kihívójával, a republikánus Rick Scottal.

De óriási figyelem kísérte a kormányzói versenyt is, ahol a Bernie Sanderst támogató Andrew Gillum jelenlegi Tallahassee-i polgármester meglepetésre 9 százalékkal nyerte a demokrata előválasztást. A republikánusok is teljesen új embert indítottak ellene: Ron de Santis Trump elnök politikáját támogatja és sokat kritizálta a fősodratú republikánusokat. Így tehát a szokás szerint megosztott államban most az alternatív baloldal is megküzdhet az alternatív jobboldallal a kormányzói székért.

2016-ban Donald Trump kevesebb, mint 2 százalékkal nyerte meg Floridát: az állam északi részét Tallahassee főváros kivételével elvitte, míg a demokraták a déli részen, főleg Palm Beach környékén voltak erősek.

A floridai szavazóbázis több, kemény kampánytémával is szembesülhetett az elmúlt hónapokban: a Trump elnök által még inkább az előtérbe tolt bevándorlás természetesen határállamként jobban megmozgatja az itteni szavazókat, de a Parkland iskolai lövöldözés után a szabad fegyverviselés sarkalatos joga is nagyon megosztó és kemény kérdéssé vált. Bill Nelson nagy részben éppen a szigorúbb fegyvertartási szabályokra is építette kampányát, míg Scott megígérte, senkinek sem szigorítják a félautomata puskák beszerzését.

Gillum kormányzójelölt pedig sikeresen bedobta a hozzáférhető, általános egészségügy követelését is ebbe a mixbe, és ez akár komoly eredményt is hozhat számára. Raádásul elemzők szerint első fekete kormányzójelöltként éppen azokat a szavazókat viheti el az urnákhoz, akikre  a demokratáknak Floridában leginkább szükségük van: fiatalabbakat és kisebbségieket.

Akárki is diadalmaskodik, az eredmény mindenképpen szoros lesz most is.

Andrew Gillum demokrata kormányzójelölt szavaz családjában a floridai Tallahassee-ben, 2018. november 6-án. / Fotó: ABC News, Twitter