Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Amerikai diákok ezrei vonulnak ki az iskolából, hogy együtt szavazzanak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A #WalkoutToVote (Kivonulás szavazni) kezdeményezés keretén belül a félidős választások délelőttjén diákok ezrei vonultak ki az az iskolákból, hogy közösen elmenjenek szavazni. A több mint 20 ifjúsági szervezet által útjára indított kezdeményezés célja, hogy mozgósítsa a fiatalokat, akik hagyományosan alacsony számban vesznek részt ezeken a fordulókon.

Az idei évben azonban mindez megváltozhat. Egy pár hete közzétett kutatásban a 18-29 év közöttiek 40 százaléka mondta azt, hogy „mindenképp részt vesz” a félidős választásokon. A négy évvel korábbi fordulón ugyanennek a korosztálynak kevesebb mint 20 százaléka vett részt.

A felmérés előrejelzéseit az előzetes szavazatok megoszlása is alátámasztja (az előzetes/korai szavazatokról lent írtunk): Texas államban 2014-hez képest ötször több fiatal adta le voksát még a választás napja előtt, Nevadában szintén ötszörös, Georgia államban négyszeres, Arizonában pedig háromszoros a fiatalok előzetes szavazáson való részvételi aránya.

Ez leginkább a demokratáknak jelent jót, hiszen a legfiatalabbak körében Donald Trump elutasítottsága óriási. A már említett felmérésben a megkérdezettek 59 százaléka mondta azt, hogy sosem szavazna Trumpra. És bár az elnök maga valóban nincs a szavazólapon, a félidős választásokra nem jellemző magasabb részvételi arány és a kampány dinamikája is azt jelzi: a mostani fordulóra sokan úgy tekintenek, mint a Trump megítéléséről szóló népszavazásra.