Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A legnagyobb tét: megtörik-e a Republikánus Párt egyeduralma

Ez a cikk több mint 5 éves.

A 2016-os választások nyomán az évek óta jobbra sodródó Republikánus Párt rátehette a kezét a három hatalmi ág mindegyikére. A végrehajtó hatalmat képviselő elnöki hivatal mellett a törvényhozás két házát is a jobboldal ellenőrzi, és 2018-ra az igazságszolgáltatás legfontosabb szervében, a Legfelső Bíróságban is egyértelmű konzervatív többséget sikerült elérni. Emellett az 50 államból 33-ban a kormányzó is republikánus színekben politizál.

A mostani félidős választások legnagyobb tétje tehát az, sikerül-e a Demokrata Pártnak legalább a Kongresszus két házának egyikét meghódítania, és ezzel valamilyen intézményes ellensúlyt képeznie Trumppal szemben. A kormányzói versenyek kimenetele pedig nagyban befolyásolhatja a 2020-as elnökválasztások eredményeit is.

Ahogy a neve is mutatja, a félidős választásokra az elnöki mandátum felénél kerül sor, és általában lehetőséget adnak az állampolgároknak arra, hogy kifejezzék véleményüket a hivatalban lévő elnök politikájáról.

Emiatt ezek a fordulók hagyományosan nehezített terepet jelentenek a hivatalban lévő elnök pártjának, 1789 óta csupán két olyan félidős választás volt, amikor az első mandátumát töltő elnök pártja nem veszített törvényhozási székeket.

Márpedig Trump elfogadottsága a legfrissebb felmérések szerint a történelmi mélypontnak számító 41 százalékon áll.

Nem meglepő tehát, hogy a legtöbb közvélemény-kutató és elemző nagy esélyt ad a Képviselőház demokrata visszafoglalásának: a FiveThirtyEight 87,8 százalékos valószínűséget ad egy képviselőházi demokrata többségnek, a RealClearPolitics (RCP) felmérésaggregátor szerint pedig a demokraták 27 képviselőházi mandátumot hódíthatnak el a republikánusoktól, és ezzel többségre szerezhetnek az alsóházban.

A Szenátusban ennél sokkal kisebbek a tétek, nincs senki, aki demokrata többséget valószínűsítene ott. A kormányzói versenyben az RCP úgy számol, hogy 7 jelenleg republikánusok által vezetett állam élére kerülhet demokrata kormányzó, és ezzel az 50 állam körülbelül felét vezetheti majd Trump ellenzéke.

Mindezeket a becsléseket azonban mindenki óriási fenntartásokkal kezeli, hiszen két éve Hillary Clinton elnökválasztási győzelmét jósolta mindenki erős valószínűséggel, és mégis Trump győzött.