Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A demokraták nyolc kormányzói helyet hódítottak el a republikánusoktól

Ez a cikk több mint 5 éves.

Miután pár perccel ezelőtt Bob Stefanowski, Connecticut állam republikánus kormányzójelöltje elismerte vereségét, tisztulni látszik a kormányzói székekért folytatott küzdelem állása is.

A demokratáknak nyolc államban – Connecticut, Illinois, Kansas, Maine, Michigan, Nevada, Új Mexikó és Wisconsin – sikerült elhódítaniuk a legfontosabb végrehajtó hatalmi pozíciót a Republikánus párttól. Ezzel jelentős lemaradást hoztak be, hiszen a félidős választások előtt az 50 államból 33-nak volt republikánus vezetője, és csupán 16-nak demokrata. A mostani forduló után ez az erőviszony már 25-24-re módosul.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne teljesíthettek volna jobban a demokraták. A kampányfinisben készült felmérések alapján például Floridában a Demokrata Párt Sanders-szárnyához tartozó Andrew Gillum hajszállal ugyan, de esélyesebbnek tűnt a győzelemre, ám végül mégis alulmaradt az erősen Trump-párti, szélsőjobbos beütésekben bővelkedő Ron DeSantissal szemben.

Az ohioi választási kudarc hasonló jelentőségű, hiszen Florida mellett talán Ohio a másik olyan csatatérállam, amelynek óriási szerepe lesz a 2020-as elnökválasztások során, így nem mindegy, hogy ki is vezeti az adott államot.

Georgiában továbbra is bizonytalan a helyzet, a republikánus Brian Kemp 1,9 százalékkal vezet a demokrata Stacey Abrams előtt, ám több tízezer szavazat még nincs megszámolva. Itt a demokraták leginkább abban reménykedhetnek, hogy Kemp végül nem éri el az 50 százalékos szavazatarányt, és így a kormányzói szék sorsa egy második fordulóban dőlhet majd el.

(FiveThirtyEight)