Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A demokraták nyertek, de igazán boldogak nem lehetnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mindkét párt hozta a minimum elvárást a félidős amerikai választásokon, de a hagyományosan az ellenzéki szerepben lévő pártok megerősödését hozó félidős választáson, a demokraták nem lehetnek igazán elégedettek.

A kongresszust, ha a vártnál nyögvenyelősebben de sikerült hozni, bár volt olyan pillanata az éjszakának, amikor ez is kérdéses volt. Az előzetesen beharangozott „kék hullám” viszont elmaradt. A demokraták nem tudták szorossá tenni a szenátusi választást, sőt helyeket vesztettek, és bár a kormányzói helyek között nagyban előreléptek, olyan előzetesen inkább demokratának vár az elnökválasztásban kulcsfontosságú államokban mind Ohioban vagy Flrodiában végül nem tudtak nyerni.

Viszont ha azt nézzük, ha elnökválasztást tartottak volna most, akkor a szenátusi helyek alapján 69 míg a kormányzói helyek alapján 49 elektort vesztett volna Trump, amivel már nem lett volna meg az elnöksége.

Illetve a kongresszusi győzelmet semmiképpen sem érdemes lebecsülni. Trump számos törvényjavaslatát tudják majd a demokraták leszavazni a házban. De vélhetően nem az előre várt 25-30 fős, hanem csak kicsivel több mint 10 képviselőnyi többséggel, amely nem tűnik sziklaszilárdnak.

Az erős republikánus szenátusi többség pedig nyugalmat adhat Trumpnak. Bár a demokrata szenátusi győzelemhez eleve csoda kelhetett volna, azért a várakozás maximum 1-2 fős republikánus előny volt a választás előtt, ebből pedig most bőven több lehet. Ami azért is probléma a demokratáknak, mert így nehezebb átszavazásra rávenni adott esetekben még a Trumphoz nem annyira lojális szenátorokat is.

Érdemes megemlíteni azt is, a demokraták progresszív vonala nem teljesített jobban mint a pártelit. A hagyományosan republikánus körzetekben nem tudtak szignifikánsan jobb eredményeket elérni, mint a mérdésekeltebb kékek, a szoros nagy küzdelmekben pedig mint a Floridai vagy a Georgiai kormányzó választás kikaptak. Talán csak a szintén vereséget szenvedő O’Rourke a kivétel, aki közel volt ahhoz, hogy csodát csináljon a texasi szenátori választáson.

Az biztos a demokraták épphogy csak hozták a kötelezőt, a republikánusok pedig visszaverték a kék a hullámot. A két év múlva esedékes elnökválasztásra pedig ez nem jó jel a demokratáknak, az pedig főleg nem, hogy a mostani félidős választáson sem látszottak azok a jelöltek akik az elnökválasztáson felvehetik  a versenyt Donald Trumpal.