Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2 szenátoruk és 9 képviselőjük lesz Sanders-éknak

Ez a cikk több mint 5 éves.

A vermonti szenátor, Bernie Sanders által vezetett, újbalos ideológiát hirdető politikusok ugyan kifejezetten sok megmérettetésen indultak, de végül igen keveset nyertek meg belőlük. Persze ennek oka, hogy sok olyan előválasztáson szerezték meg a demokrata jelöltséget, amely körzetek kifejezetten republikánusnak számítanak.

Sanders és a massachusettsi szenátor, Elizabeth Warren győzelme mellett igazán csak Ocasio-Cortez papírforma szerű sikerének örülhettek: a sandersista szárny jelöltje, Andrew Gillum, úgy tűnik, elvesztette a floridai kormányzóválasztást. Emellett még néhány ultrabaloldali körzetet (ahol sokszor nem is indult republikánus jelölt) sikeresen elhoztak, de összességében még hosszú út áll a progresszívok előtt, ha át akarják formálni a Demokrata Pártot és az Egyesült Államokat.

Bár különböző listák vannak arra, hogy kik a progresszív sandersita jelöltek, mi úgy számoljuk, Sanders és Warren személyében 2 szenátora, és 9 képviselője lesz a mozgalomnak az új Képviselőházban. A három kormányzói indulásból Floridában, Georgiában, illetve Idahóban egyet se sikerült megnyerni, de elvérzett O’Rourke is, bár  óriási csatában, az esélytelenségből indulva Texasban.