Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbánék szlovén szövetségese nyert, de nem tud kormányt alakítani az exit poll szerint

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szlovén Medián tett közé exit pollt nem sokkal az urnazárás után. Eszerint az Orbánnal szövetséges SDS meg fogja nyerni a választásokat, de kormányt feltehetőleg nem fog tudni alakítani. Ugyanis a másik két a parlamentbe került jobboldali párttal az NSi-vel és az SNS-el együtt is csupán a szavazatok 35 százalékát szerzik meg. Az előrejelzés szerint 9 párt kerül a parlamentbe. A nagy kérdés, hogy lesz-e kormánykoalíció egyáltalán a választások után.

Persze ezek még csak kutatási adatok, a végleges eredmények 22 óra körül fognak megérkezni, az első részeredmények már 19 óra 30 perc körül.

Mandátumban ez a Vecer.com szerint azt jelenti, hogy az Orbán-szövetséges SDS 25, a populista LMŠ 13, az eddigi miniszterelnök pártja, az SMC 10, az újbaloldali Levica 10, a szociáldemokrata SD 9, a kereszténydemokrata NSi 7, a nyugdíjas párt, a Desus 5, és a szélsőjobboldali SNS 4 mandátumot szerez a 88-ból. Két mandátum a magyar és az olasz kisebbségnek jár. A kormányalakításhoz 46 mandátum kell, Orbán szövetségesének és a két jobboldali pártnak együtt 36 lesz, és még a nyugdíjasok pártjával együtt is csak 41.

CÍMLAPFOTÓ: Koszticsák Szilárd / MTI