Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így jutottunk el a mostani előrehozott választásokig

Ez a cikk több mint 5 éves.

Techet Péter az Azonnalin írt elég jó cikket a szlovén helyzetről, röviden össze is foglaljuk:

– Szlovénia fejlettebb ország Magyarországnál. Az egy főre jutó GDP másfélszerese a magyarnak, az ország az euróövezet tagja.
– Szlovénia Jugoszlávia legfejlettebb állama volt, ahol a rendszerváltás után nem privatizálták el az állami vagyont, és ez viszonylagos jólétet biztosított a 90-es évektől a szlovénoknak. Ez a baloldali gazdaságpolitikát folytató, kulturálisan liberális balközép pártoknak volt köszönhető. Szlovéniában se a gazdasági liberalizmus se a nacionalizmus sem kapott igazán teret a rendszerváltás után.
– 
A 2008-as válság pont emiatt csapott oda Szlovéniának, ugyanis az állami kézben lévő bankok megmentése nagyon sokba került az államnak.
– 
Ennek a politikának volt  a vezető ereje a balközép Liberális demokrata párt, amely azonban 2011-re már be se jutott a parlamentbe. Azóta a baloldalon vákum alakult ki, amit mindig újabb és újabb pártok töltenek be, akik aztán eltűnnek a süllyesztőben.
– Így lehet most a legerősebb erő az SDS és vezetője Janez Janša, aki 2004 és 2008, majd 2012 és 2013 között volt már az ország miniszterelnöke. Legutoljára korrupciós ügyei miatt váltották le, sőt 2014-ben börtönbe is kellett vonulnia.
– Őt támogatja Orbán Viktor, pénzel, médiahatalommal, és kampány tanácsadással. Például az SDS hirdetései eléggé hasonlítanak a Fidesz kampánytermékeihez.
– Vele szemben a széttöredezett baloldali és liberális térfelen, a szavazók nem találják meg azt a pártot, amelyre igazán érdemes lenne szavazniuk.
Még több háttér az Azonnali cikkében ide kattintva.