Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Roma civilek reagáltak Pokol Béla ex-alkotmánybíró ChatGPT-n alapuló rasszista okfejtésére

„Az ilyen förtelmes kijelentések nélkülöznek minden tudományosságot, tetejébe még gyűlöletkeltőek és mélyen rasszisták is” – roma civilek reagáltak Pokol Béla volt alkotmánybíró tegnap közzétett rasszista Facebook-posztjára. A fideszes többség által 2011-ben kinevezett, mandátumát tavaly kitöltő Pokol nyilvános bejegyzésében arról értekezett, hogy a magyar olyannyira géniusz nemzet, hogy a biológiai okokból alacsonyabb intelligenciájú cigányság sem tudja lehúzni a magyar átlagot. 

„Ilyen okosak vagyunk. És ha stimmel a cigányság indiai származása, akkor az onnan magukkal hozott 82-es IQ a mi 99-es összes IQ-átlagunk csökkentését létrehozva – egymilliós létszámukkal számolva – még ezzel a csökkentéssel sem rossz”

– írta az azóta eltüntetett bejegyzésében Pokol. A volt alkotmánybíró az eredeti bejegyzésében a ChatGPT nagy nyelvi modellen alapuló webes mesterséges intelligencia szolgáltatásból kinyert téves információkkal érvel. A válasz alapja egy Richard Lynn és Tatu Vanhanen által jegyzett, két évtizeddel ezelőtt megjelent könyv, amelyben a szerzőpáros az IQ és az országok gazdasági szintje között keresett kapcsolatot, megállapítva, hogy az átlagos intelligenciahányados Hongkongban a legmagasabb, Etiópiában pedig a legalacsonyabb. A magyar átlag-IQ eszerint 99 volt, nagyjából az európai átlag környékén – írja a Pokol bejegyzéséről elsőként beszámoló 444.

Hozzáteszik, hogy a könyvet rengeteg kritika érte, főleg azért, mert a szerzők azt akarták bizonyítani, hogy a GDP egyszerűen az intelligenciahányados következménye. „Miközben biologizálni próbálták a gazdasági különbségeket, nem számoltak sem a történelmi, társadalmi okok halmazával, sem az intelligenciatesztek módszertani problémáival, és az adataik szelektívek voltak” – ismereteti a könyvvel szembeni kritikákat a lap.

Az 1Magyarország Kezdeményezés nevű roma érdekvédő csoport a Facebook-oldalán reagált Pokol bejegyzésére. Posztjukban úgy fogalmaznak, hogy

a förtelmes kifejelentések nemcsak nélkülöznek minden tudományosságot, de ráadásul gyűlöletkeltőek és mélyen rasszisták.

„Az 1Magyarország Kezdeményezés felháborítónak, rasszistának és uszítónak tartja Pokol Béla romák intellektusára tett kijelentését. A világ országaiban a Pokol Béla-féle megnyilvánulásokat nem csak elítélik és szégyenteljesnek tartják, hanem azoknak fajsúlyos következményei vannak. Nem csak etikai, hanem akár jogi következményei is”

– írja a civil szervezet, akiknek meggyőződése, hogy egy tudós embertől minimálisan elvárható, hogy a maga összetettségében lássa, értelmezze a világot, a különböző eseményeket, jelenségeket és tendenciákat. Amennyiben Pokol Béla így járt volna el, akkor számára is, és a többi náci számára megvilágító erővel hatott volna – amelyet a világ felvilágosult része már régóta tud –, hogy semmilyen különbség nincs a különböző nemzetek intellektusa között – fogalmaz az 1Magyarország, hozzátéve, „mint ahogyan nincs különbség a nők és férfiak szellemi teljesítménye között sem”.

„Pokol Béla nem tekinti a cigányságot a magyarság nemzetalkotó tényezőjének. Sőt, szimbolikusan kitaszít bennünket a nemzettestből. A volt alkotmánybíró inkriminált posztja nem csak tudománytalan, etikátlan és rasszista, hanem egészen tényszerűen alkotmányellenes is. A romák ilyen nyílt kirekesztése a fasizmus korszakát idézi meg, amikor tudományosan „bizonyították” az alacsony fajok kipusztítására tett törekvéseik igazságát. Ugye tudjuk: minden a szavakkal kezdődik…”

– az 1Magyarország posztjában arra a tudományosan igazolt tényre is felhívja Pokol figyelmét, hogy a jól működő és sikeres társadalomhoz modern, esélyt adó, hátránycsökkentő, integrált oktatási rendszerre van szükség – ami a mai Magyarországról hiányzik. Valamint követelik tőle, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot, és kövesse meg a roma embereket. 

„Egy ilyen gyalázatos kijelentés után ez a minimum! Tanulni, a tévedéseinket, gyalázatos hibáinkat beismerni, sosem késő!”

A Roma Sajtóközpont szintén a Facebook-oldalán reagált Pokol bejegyzésére:

A működéséből fakadóan akár az esetek negyedében hamis, téves információkat tényként tálaló ChatGPT-t láthatólag előszeretettel használja a március 15-én a legnagyobb állami kitüntetéssel díjazott alkotmányjogász. Egy ezzel foglalkozó „ChatGPT-Feltárások” nevű Facebook-csoportban az elmúlt hónapokban néha napi több alkalommal is posztolja a programnak legkülönbözőbb témákban feltett kérdéseire kapott válaszait. 

A témák közül néhány: jobboldali influenszer hölgyek, iskoláskorúak transzneműségre buzdítása, szkíta-magyar rokonság.

Az említett Facebook-csoportban továbbra is fellelhető Pokol Béla egy korábbi „Népek átlag IQ-ja és fejlődési potenciáljuk” című bejegyzése, amelyben a program válaszai alapján szintén a fenti témában értekezik a volt alkotmánybíró.

10 millió forinttal kimászhatunk a bajból.

Ha te is beszállsz, hamarabb gyűjthetjük össze az első milliót!

Segítesz? 

 

Címlapkép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt