Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A gödi Samsungnál másfélszer nagyobb területen, a pécsi vízbázis közvetlen közelében tervez kiemelt beruházást a kormány

Kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a Bicsérd környéki 600 hektáros „beruházási célterületet” – derül ki Tordai Bence független országgyűlési képviselő Facebook-posztjából. Tordai arról számol be, hogy a június 28-án a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a Pécs mellett fekvő területen 60 százalékos lehet a beépítettség és 30 vagy akár 55 méteres építményeket is felhúzhatnak. A képviselő megjegyzi, hogy azt még mindig nem tudni, hogy milyen üzemek költözhetnek a Baranya megyei várost ellátó vízbázis szomszédságába.

A kormányrendelettel és a Bicsérdre tervezett „ipari-innovációs fejlesztéssel” kapcsolatban megkerestük Tordai Bencét, aki lapunknak elmondta ez egy régóta húzódó történet, ami tavaly nyáron kezdődött, amikor a kormány a Bicsérd, Kővágótöttös és Kővágószőlő határán fekvő területet beruházási célterületté nyílvánítota. Elmondta azt is, hogy furcsaság az ügyben, hogy a fejlesztést a Pécsi Tudományegyetem hatáskörébe utalták, tudomása szerint az érintettek tájékoztatása nélkül. 

„Egyszerűen a kormány próbálja egy kicsit eltolni magától és nehezebben támadhatóvá tenni ezt a projektet azáltal, hogy azt mondják, hogy ez itt a tudásalapú gazdaság és az innováció egyik kulcsa lehet, miközben ugyanúgy megbízható fideszes döntéshozók ülnek majd a drót végén és húzogatják a szálakat”

– fogalmazott Tordai. Mindeközben még mindig nagyon keveset lehet csak tudni arról, hogy pontosan mit is terveznek az egyébként kiváló minőségű, 28 és 34 aranykoronás termőföldeken. Az is problémás a képviselő szerint, hogy a fejlesztésre kijelölt terület mindössze 150 méterre van a Bicsérd mellett található egyik legfontosabb pécsi vízbázistól.

„Ez egyszerre fenyegeti a pécsiek ivóvizét, a bicsérdiek és környéken dolgozóknak a megélhetését, és általában a termőföldek az iparterületté tétele egyszerűen szembemegy mindazzal, amit felelős módon gondolni lehet 2024-ben arról, hogy mit kezdjünk a minket éltető környezettel, természettel”

– mondta el a Mércének a zöld politikus. Hozzátette, hogy a 600 hektáron tervezett beruházás „volumenében is elképesztő”, összehasonlításképpen a gödi Samsung SDI üzemet említette, ami a harmadik bővítési ütemmel éri el a 420 hektáros méretet ez azt jelenti, hogy az eddig is magasan legnagyobb magyarországi gyár területének a másfélszeresét fogják itt beépíteni. 

„Ez tényleg egy országos ügy. A kérdés, hogy akarunk-e még egy másfélszeres Samsung SDI-t Magyarországra.”

Bár még nem tudni, hogy melyik cég végezheti a beruházást, a sajtóban egyelőre a kínai Great Wall Motors vállalat neve merült fel, de Tordai szerint a terület méretéből arra lehet következtetni, hogy akár több üzemet is telepíthetnek oda. Hozzátette:

„Szerintem még nincsenek meg kormányzati szinten sem a pontos szándékok, egyszerűen úgy gondolják, hogy ez az erőltetett iparosítás lesz Magyarország jövője, miközben pontosan látszik, hogy az elmúlt 14 év ilyen irányú politkája mellett sincs meggyőző növekedés. Sőt, hozzáadott értéket tekintve az ipar a részaránya folyamatosan csökken Magyarországon. Így ez nem csak zöld szemmel, hanem az »átlagközgazdász« szemmel is egy teljes zsákutca.”

Tordai a hasonló építkezések miatt is tartja fontosnak az LMP által benyújtott országos népszavazási kezdeményezést a kiemelt kormányzati beruházások ügyében. Amint arról beszámoltunk, azt követően, június végén az Alkotmánybíróság elutasította a Fidesz panaszait, megkezdődhetett az aláírásgyűjtés a a kiemelt beruházásokat lehetővé tevő jogszabályhely eltörlését kezdeményező referendumra. 

„Ez egy rendkívül fontos ügy, függetlenül attól, hogy egy politikailag problémás párttól, vagy az ő kezdeményezésükre ment át a népszavazási kérdés. Szerintem ez annál jóval fontosabb történet mint, hogy azt nézzük, hogy éppen ki adta be a kérdést. A civilek évek óta küzdenek a kiemelt beruházási törvény eltörléséért. Most itt van erre az alkalom.

Én nagyon szeretném, hogyha mindenki egy kicsit félretenné a »pártsovinizmusát«, és a következő négy hónapban széleskörű társadalmi-politikai koalíció születne meg annak érdekében, hogy ezt a népszavazást ki lehessen íratni”

– mondta el lapunknak Tordai Bence. 

A bicsérdi beruházás tervezett  helyszínről jelentkezett be hétfő délelőtt Keresztes László Lóránt, az LMP baranya megyei országgyűlési képviselője, aki elmondta, a helyieknek egyértelmű garanciákat kell kapniuk arra, hogy a területen nem építhet akkumulátorgyár és akkumulátor feldolgozó üzem. Illetve arra, hogy a területen nem létesülhet jelentős vízfelhasználású üzem, mivel Pécs egyik legfontosabb vízbázisa található a területen. A politikus ezenkívül azt követelte, hogy vonják vissza a június végén megjelent kiemelő rendeletet.

A videóból kiderül, hogy július 16-án egy lakossági fórumot is tartanak a beruházással kapcsolatban Pécsen, amint a térség két országgyűlési képviselője Mellár Tamás és Keresztes László Lóránt is részt vesznek, de meghívást kapott a város polgármestere, Péterffy Attila, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és a térség fideszes képviselői is.

Keresztes a Mércének elmondta, ez az ötödik hasonló fórum amit a témában szerveznek tavaly nyár óta. Az LMP politikusa hozzátette azt is, hogy több alkalommal felhozta a bicsérdi beruházás ügyét az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésein – egy alkalommal Szijjártó Pétertől ígértet is kapott arra, hogy nem akkuipari beruházás készül Pécs határában.

10 millió forinttal kimászhatunk a bajból.

A kétharmada már megvan, ha te is beszállsz, hamarabb gyűjthetjük össze!

Segítesz?