Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már legalább 22 halálos áldozata van az akkumulátorgyárban történt robbanásnak Dél-Koreában

Legalább 22 vesztették életüket a Szöultól 45 kilométerre, Hvaszong városában található Aricell akkumulátorgyárban – számolt be a Yonhap News Agency. A dél-koreai hírportál információi szerint az áldozatok többsége külföldi állampolgár, 18 kínai, 1 laoszi és egy, eddig azonosítatlan nemzetiségű munkavállaló. A hajnali órákban történt baleset helyszínére látogató Jun Szogjol elnök a hasonló esetek elkerülése érdekében szükséges lépésekre szólította fel a kormány tisztviselőit.

A tűz oka egyelőre ismeretlen, de azt már tudni, hogy a  2300 négyzetméteres, háromemeletes üzem második emeletén ütött ki, ahol mintegy 35 000 lítium-ionos akkumulátort tároltak.

 

A tűz elől megmenekült dolgozók beszámolói szerint egy meghibásodott akkumulátor kapott lángra, ami láncreakció szerűen további egységek berobbánását okozta. A helyszínre kiérkező tűzoltók munkáját akadályozta, hogy a lítium-ionos akkumulátoroknál keletkező tüzek oltásánál a hagyományos módszerek nem alkalmazhatóak, mivel a felhasznált anyagok égését a víz tovább gyorsíthatja. A bennragadt dolgozók kimentését lassította, hogy az oltás megkezdése után is további, kisebb robbanások történtek az épületben.

A helyi rendőrség közleménye szerint az áldozatok magas számában szerepet játszhatott az is, hogy a külföldi munkavállalók munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül, ideiglenesen érkeztek az üzembe, így nem voltak tisztában annak alaprajzával és a menekülő útvonalakkal. A városi tűzoltóság szerint

ez lehet az ország elmúlt évtizedeinek legtöbb halálos áldozattal járó, vegyi üzemben történt balesete.

Dél-Korea a világ ötödik legnagyobb lítium akkumulátorgyártója – de az országban működő cégek Magyarországon felépített üzemeinek köszönhetően hazánk a negyedik helyen szerepel ugyanezen a ranglistán. A hétfőn kigyulladt akkumulátorgyárhoz hasonlóan a hazai üzemekben is alkalmaznak munkaerőkölcsönző cégeken keresztül, elsősorban dél-kelet ázsiából érkező dolgozókat. A munkavédelmi oktatás pedig Magyarországon is számos hiányossággal küzd, mióta jelentősen egyszerűsítette a kormány.

Az akkumulátor-gyártáshoz felhasznált anyagok között a rendkívüli tűzveszélyességűek mellett több egészségkárosító hatásút, rákkeltőt és magzatkárosító hatásút is találunk, amik miatt Magyarországon is már több alkalommal adódtak üzemi balesetek. Tavaly nyáron a SungEel Hightech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemében negyedik alkalommal is súlyos hiányosságokat talált a működés ellenőrzéséért felelős Nógrád Megyei Kormányhivatal, így több mint 31,2 milliós bírságot szabott ki a cégre. Akkor a vizsgálatot végző hatóság szakemberei bőrkiütésre, torokkaparásra, szájfájdalomra panaszkodtak az üzem területén.

De nem csak a gyárak falain belül, de azon kívül is tudnak komoly gondot okozni a lítium-ionos akkumulátorok előállításához szükséges anyagok.

Így, amint arról beszámoltunk szem- és légúti irritációt okozó és magzatkárosító hatású NMP-t kimutatták a Samsung gödi gyára közelében található kutakban, 2021-ben pedig a hatályos határérték 75 szöröse, 81 tonna került ugyanebből a város levegőjébe.

A dél-koreai cégóriásokról, azok kivételezett helyzetéről és maffia-szerű szerveződéséről készült átfogó cikkünk itt olvasható.

Támogass, hogy folytathassuk! 

Nem luxuskiadásokra költünk, a működésünk a tét.

 

Címlapkép: x.com