Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hajléktalangyalázással üdvözölte az első kerület új fideszes polgármesterét a Metropol

Októberben váltja V. Naszályi Mártát a polgármesteri székben a fideszes Böröcz László, aki már most mesélt a közterületek „rendeltetésszerű” használatának betartatását illető terveiről – vagyis a hajléktalanság büntetéséről – a hajléktalan embereket rendszeresen megalázó Metropolnak.

A „csöveseket” általánosan közszeméremsértő, nyilvánosan vizelő és székelő, italozó és járókelőket zaklató „deviáns” alakokként feltüntető cikkben Böröcz arról beszél,

„mostanra sajnos a Vérmező, a Batthyány tér, a Vásárcsarnok környékén, de legújabban már a Mária téren is megjelentek az ilyen magatartású, ellátatlan emberek. Sok esetben a padokon ülve vagy azok közelében végzik el kis- és nagydolgaikat, ami egészségügyi kockázatokat is rejt magában. Ezért szakemberek bevonásával, a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel közösen azonnal felszámoljuk ezt a helyzetet”.

Vagyis, ahogy általában a fideszes városvezetőktől és országos politikusoktól megszokhattuk, a hajléktalanságra emberek egyéni felelősségeként, „devianciaként”, puszta rendészeti problémaként tekintenek majd októbertől a Várban.

Ezután, Böröcz által megihletve, a cikk szerkesztője részéről is feltűnik az „ellátatlan csövesek” kifejezés, amit nehéz a teljes cikk és a fideszes politikus nyilatkozatának kontextusában értelmezni, hiszen mindebből az derül ki,

valójában senki se szeretné ellátni ezeket az embereket, a lényeg csupán az, hogy ne az első kerületben hajléktalankodjanak és rontsák a létezésükkel a közterületek színvonalát. Segítséget ugyanis egyetlen félmondatban sem említ Böröcz.

A cikk azt is felrója a kerületet „cseppet sem rendbaráti stílusban” vezető V. Naszályinak, hogy regnálása alatt állítólag ki lett adva a köztereseknek, hogy ne vegzálják a hajléktalan embereket, és hogy ingyenessé tették a Batthyány téri mosdót. „Miközben a szándék érthető, lehet, hogy az intézkedés végeredménye mégis romboló” – írják.

Tehát az is elfogadhatatlan, ha a hajléktalan emberek ingyenes közvécé híján közterületen végzik a dolgukat, és az is, ha a közvécében.

A cikket a Magyar Nemzet is szemlézte – egészen hasonló stílusban: a cikk szerint „vége a hajléktalanok és prostik világának Budai Várnegyedben”, sőt, a hajléktalanságot egyenesen felszámolják, helyette tisztaság és rend lesz.

A Metropolt egyébként 2021-ben egyszer már elítélte a bíróság egy hajléktalan embereket alázó cikke, a „koldustérkép” miatt, melyet hajléktalan emberekről kiszolgáltatott helyzetben, hozzájárulásuk nélkül készített képekkel illusztrálták – ahogy most is tették. Az újság sem hajléktalan embereket, sem pedig döntéshozókat, vagy szociális szakembereket nem szólaltatott meg a cikk elkészítéséhez. Azóta azonban újabb példákat látunk erre a kormánypárti lapban, még ha időnként próbálják is bizarr módon egy-egy mondatban finomítani a kendőzetlen gyűlöletkeltést: „Aki rászorul, azt segíteni kell, hogy emberhez méltóan élhessen, de a devianciát, köztéri italozást és szeméremsértést nem fogja eltűrni az új kerületi vezetés” – olvasható a most szemlézett cikkben is.

Hirtelen betelepülő lakosok, oktatóvideó a Fideszre szavazásról

Mint arról a Mércén beszámoltunk, felmerültek kérdések Böröcz László június 9-i győzelme kapcsán: Váradiné Naszályi Márta feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen tettesek ellen, miután kiderült, hogy 840 ember van bejelentkeztetve a Máltai Szeretetszolgálat 77 fős Fő utcai idősotthonába, valamint több körzetben is megnőtt az elmúlt hónapokban a választásra jogosultak száma – derül ki az I. kerületi polgármester június 7-ei közleményéből. A választást elvesztett polgármester szerint „Látható, hogy a Fidesz nem riad vissza semmilyen eszköztől, hogy visszaszerezze a hatalmat ebben a kerületben.”

Nemrég lapunk birtokába jutott egy hangfelvétel, amely forrásunk szerint egy „oktatóvideó” része. A felvételen az hallható, hogy spanyol nyelven köszönetet mondanak az I. kerületi vezetésnek a „nagylelkűségért”, és a vasárnapi szavazáson való részvételre buzdítanak. Majd azt is elmondják, hogy kire kell szavazni: a Fideszre és Böröcz Lászlóra – egy képen pedig meg is mutatják, hogy hova kell húzni az X-et. Az ügyet részletesen feltáró cikkünk itt olvasható.

Kiben bízhatunk?

Mi hiszünk benne, hogy főként egymásban, mert – ha néha meg is felejtkezünk róla – közös történelmi tapasztalatunk, hogy együtt képesek vagyunk felülkerekedni, és átformálni a világot, még a legrettenetesebb körülmények ellenére is. 

Ahogy abban is bízunk, hogy rátok is számíthatunk, ha a Mérce jövője a tét. És most erről van szó. Téged is arra kérünk, ha van rá módod, szállj be te is most a gyűjtésünkbe!

Címlapkép: MTI/Hegedüs Róbert