Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hol van a rendőrségi sajtótájékoztató, amikor neonácik támadnak baloldali fiatalokra?

Az már most látszik, hogy a korábbi gyakorlatához hasonlóan, a rendőrség ismét finomabban, csendesebben kezeli a szésőjobboldaliak által elkövetett bűncselekményeket – amelyek egyébként jóval gyakoribbak –, mint a külföldi antifasiszták által elkövetett támadásokat. De nemcsak a karhatalmi erők, hanem a politikai elit és hazai független és kormánypárti médiumok is egyaránt kettős mércét alkalmaznak. 

Lássuk, mit tudunk a hétfői támadásokról: a Fáklya radikális baloldali (trockista) szervezet ernyőszervezetének, a nemrég átalakult Forradalmi Kommunista Internacionálénak a kongresszusát követték többen élőben a józsefvárosi Kesztyűgyár közösségi házban, amikor kapucnis, arcukat eltakaró emberek törtek be a helyiségbe. A támadók a jelenlévők közül több embert tettleg bántalmaztak, a berendezés egy részét tönkretették.

Az atrocitás közvetlenül egy gyerekeknek és kamaszoknak tartott edzés helyszíne melletti teremben zajlott le, akik közül többen megrémültek, elbújni kényszerültek.

A helyszín egyébként a kevés olyan közösségi hely Józsefvárosban, amely nyitott a helyi, nagyszámú roma közösség rendezvényeire.

Később kiderült, hogy a támadásra a „Nacionalista Zóna 3.0” nevű Telegram-csatornán jelent meg uszító jellegű felhívás, amit a keddi hírek és talán a rendőrségi nyomozás hatására azóta eltávolítottak a nyílt csatornáról. 

A rendőrség alig két nappal a támadást követően, szerdán elfogott két férfit, akiket közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki. A két férfit azután kezdték el körözni, hogy beazonosították őket mint a Kesztyűgyárban tartott esemény elleni erőszak elkövetőit. A közlemények szerint összesen öten vettek részt a támadásban. A rendőrség közölte továbbá, „a két feltételezett elkövetőt a bűncselekménytől számított 24 órán belül azonosították, és egyiküket Szentesen, a másikat pedig egy budapesti koncerten fogták el kedden.”

A Fáklya tavaly alakult meg, eredetileg az országokon átívelő International Marxist Tendency magyarországi tagszervezeteként. Az anglofón országokban, Németországban, Afrikában és Ázsiában is jelenlévő trockista szervezet 2024. június 10-én a Forradalmi Kommunista Internacionálé nevet vette fel, az ezt bejelentő kongresszus élő adását akarta éppen megnézni a helyszínen a tagok egy csoportja, amikor a támadás történt. A nemzetközi szervezet manifesztója szerint céljuk a tőkés kapitalista rendszer elleni fellépést és a forradalmat világszerte megszervezni.

Tart-e sajtótájékoztatót a rendőrség, ha neonácik követnek el támadást?

Négy nappal vagyunk most az eset után, éppen ennyi idő telt el a tavaly februárban elkövetett viperás támadások és a rendőrségi sajtótájékoztató között. Akkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egy sajtónyilvános eseményen mutatta be az addigra már kiszivárgott felvételeket az újfasiszta színtér prominens tagjai elleni támadásokról; mutatta be részletesen a „Becsület Napját” megelőző eseményeket; és adott tájékoztatást a feltételezett elkövetőkről és az áldozatokról. A rendőrség és a rendőrségi közléseket átvevő sajtó ráadásul félrevezette a nyilvánosságot, amennyiben következetesen „járókelőkként” hivatkozott az áldozatokra, mintha a támadók véletlenszerűen támadtak volna magyar emberekre – köztük a kormánytól független médiumok is.

Már akkor is látszott, hogy a rendőrség a szélsőjobboldaliak által elkövetett bűncselekményeket másképpen kezeli, hiszen egy, az „antifa-támadásokkal” együtt kezelt ügyről nem szólaltak meg ugyanezen sajtótájékoztatón:

a kitörés-túra napján a túra kiindulási helyétől nem messze, a Széll Kálmán tér sarkán szélsőjobboldaliak támadtak meg járókelőket, kisgyermekes szülőket, akiknek egyetlen vétke az volt, hogy rossz pillanatban indultak ebédért.

A szélsőjobboldali és szélsőbaloldali erőszak közti eltérő súlyozást látjuk most is, mivel egyelőre nincs jele annak, hogy a közlemények szintjénél a rendőrség tovább menne a hétfőn elkövetett, szintén közösség tagja elleni erőszakként kezelt üggyel kapcsolatos kommunikációban. Sajtótájékoztatónak, a helyszínen készült felvételek bemutatásának (aminek létezéséről a Kesztyűgyárban boxedzést tartó oktató elmondásából tudunk), 

a feltételezett támadók, támadói csoportok és áldozatok bemutatásának nincs nyoma.

Ahogy a Fővárosi Törvényszék sem adott közre olyan közleményt, amit tavaly az „antifa ügy” kapcsán, a támadásokat követően alig hat nappal – az első feltételezett elkövetők elfogása után – kiadtak. Pedig akkor annak még címet is adtak: „Az erőszaknak nincs színe”.

Miért nem riogat neonáci terrorral a kormánymédia?

De nem csak a rendőrség, hanem a kormánypárti sajtó támadásokról szóló kommunikációjában is élesek a különbségek. Amíg tavaly a Mandiner, Metropol, Magyar Nemzet, Pesti Srácok és az Origo is a támadás hírével volt tele, a megrázó képsorokkal, antifa-terrorral riogattak, és a teljes hazai baloldalt összekapcsolták különböző módon a külföldiek által elkövetett támadásokkal (teljes konteo-univerzumot építve), addig cikkünk megjelenéséig 

a millárdokból működtetett NER-médiában mindössze két cikk jelent meg a témában.

A Pesti Srácok „Éljen a Forradalmi Kommunista Internacionálé, avagy miért verték agyba-főbe a Fáklya antifáit” című cikkében egyenesen az élő közvetítés békés megtekintésére összegyűlt fiatalok megverését relativizálja. Egyrészt láthatóan gondosan beillesztették a címbe az „antifa” jelzőt, hogy az általuk felépített (hamis) terrorcsoport-rubrikába illesszék a baloldali mozgalmat, ezzel tulajdonképpen már a címben megindokolva, hogy miért érdemelték ki az erőszakot. 

A korábban neonáci tetoválásokkal ellátott „nemzeti rokkert” békés járókelőként bemutató lap a tavalyi támadások során fel sem merülő Fáklya elleni támadással kapcsolatban úgy fogalmaz, „négy-öt fekete csuklyás férfi rontott be a terembe, és összeborogatta a székeket, asztalokat, megtiporta a Fáklya szórólapjait, miközben verekedésbe keveredtek az »elvtársakkal«”. 

Tehát nem a támadók verték meg a békés fiatalokat, hanem „verekedésbe keveredtek”.

A békét minden felületén hirdető lap hozzáteszi azt is:

„Az erőszakot semmi nem indokolja, de Ilaria Salis és hordája tavaly februári magyarországi emberverése után némileg irritálhatja a magyar közéletet, amikor a Fáklya a saját definíciója szerint is egy forradalmi, szélsőbaloldali kommunista szervezetként, más helyen magát marxista közösségként határozza meg.”

A másik kormányzati médiában elérhető cikk a Mandineren olvasható. A lap a hétfői támadás részleteiről egyáltalán nem számol be a ma (négy nappal később) megjelent cikkében, egyetlen szóval sem említi a boxedzésen résztvevő gyermekeket megrémítő maszkosokat, vagy a támadásra uszító Légió Hungáriát. Említik viszont a másfél évvel ezelőtti támadásokat, és igyekszik úgy bemutatni a filmvetítésre érkező fiatalokat, mint akiknek bármi közük lett volna hozzá.

A Magyar Jelen szélsőjobboldali portált szemléző cikkében szintén a támadás relativizálása, megindoklása folyik.

Hiszen már a címben is azt írják, hogy a Fáklya az alkotmányos rend megdöntéséért szervezkedik, még jogszabályt is citálnak, hogy alátámasszák, a szervezet által tett „felhívások és kiáltványok kimeríthetik az alkotmányos rend elleni szervezkedést”. Arról, hogy a szélsőjobboldaliak, akik támadnak meg gyermekek szeme láttára békés fiatalokat, milyen bűncselekményt követtek el, nem ír a Mandiner.

Az ártatlanság vélelmét követelik az ártatlanok ellen uszító szélsőjobboldaliak

A Mi Hazánk lapja, a Magyar Jelen (Mandiner által is szemlézett cikkében) nem az elkövetőket mutatja be, hanem a Fáklya egyik tagját nevesíti és mutat be egy vele korábban készült videós interjút, hogy ilyen módon „doxxolja” – vagyis tegye közzé személyes adatait – miközben az alkotmányos rend megdöntésének szándékát tulajdonítja neki.

Hasonlóan járt el a a Légió Hungáriához és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz (HVIM) is köthető lap tavaly, az „antifa-támadásokat” követően, amikor egy később egyértelműen ártatlannak ítélt szikrás aktivista személyes adatait és fotóját tette közzé,

fenyegetések tömegét zúdítva rá.

Ezek a szélsőjobboldali szervezetek – amelyekhez szorosan kötődik a Nacionalista Zóna 3.0 Telegram csatorna is, ami nyíltan uszított a hétfői esemény résztvevőivel szemben – most közleményeket adtak ki a támadásokról. Ezekben (a korábban ártatlanokat vádoló és dehumanizáló szervezetek) az ártatlanság vélelmét követelik a letartóztatottakkal szemben. A Légió Hungária úgy fogalmaz:

„Fontosnak tartjuk ugyanakkor hangsúlyozni, hogy Mozgalmunk szolidáris minden nacionalistával, akiket a hatalom valós alapokat nélkülözve üldöz. A gyanúsítottakat is megilleti az ártatlanság vélelme, még akkor is, ha a baloldali, szélsőbaloldali felületek elkoptatott jelzőkkel démonizálnak, hergelik a közhangulatot.”

A hétfői bűncselekményt relativizáló közleményükben attól nem határolódnak el, sőt, „összezárásra és szolidaritásra” szólítja fel a jobboldaliakat, hozzátéve, „ha a gyanúsítottakat felmentik, akkor ártatlanságuk okán, ha nem, akkor azért, mert eddigi ismereteink alapján a cselekmény eltörpül a szélsőbaloldali terror mellett”.

A HVIM lapunknak megküldött közleményében pedig úgy kisebbíti a szélsőjobboldali támadást, hogy „egy 5-6 fős hazafias csoport is megjelent a rendezvényen, és állítólag kiosztottak néhány pofont, kisebb személyi sérülést okozva”. A Toroczkai László által alapított szervezet a Fáklyával szemben tett feljelentést, közleményükben a „rekordidő alatt előállított két vélt támadónak” kitartást kívánnak, és kiemelik:

„Ne csodálkozzon senki, ha vannak, akik megunják, hogy a hatóságok tétlenkednek és fellépnek a megerősödő szélsőbaloldallal szemben!”

Frissítés 18:00:

A rendőrség a police.hu oldalán „Részrehajlás nélkül” című közleményében reagált cikkünkre, ezt változtatás nélkül közöljük:

„Ahogyan arról korábban hírt adtunk, egy józsefvárosi közösségi házban történt atrocitás kapcsán közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Nyomozócsoportot állítottak fel, eddig két feltételezett elkövetőt fogtak el és vettek őrizetbe a rendőrök.

Az eljárás kapcsán két internetes portál – ideológiailag ellentétes oldalról – részrehajlással vádolta meg a rendőrséget. EZT VISSZAUTASÍTJUK! A rendőrség részrehajlás nélkül, a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően végzi az Alaptörvényben meghatározott feladatait. Ahogyan a tavalyi antifa-támadások elkövetőit, úgy a mostani bűncselekmény két feltételezett tettesét már azonosítottuk, társaik felkutatása folyamatban van. Valamennyi elkövetőt az igazságszolgáltatás elé állítjuk.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tűri, hogy valakit egy csoporthoz tartozása vagy vélt tartozása miatt érjen fenyegetés, atrocitás.”

Címlapkép: police.hu