Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Frissítés: Két újfasiszta támadót már elfogott a rendőrség a kesztyűgyári incidens után

Frissítés, június 12., 14.51: Elfogtak két férfit, akiket „közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja” miatt hallgattak ki, – közölte a Csongrád-Csanád vármegyei Cs3.hu hírportál a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a police.hu oldalon közzétett hírét ismertetve. A két férfit azután körözték, miután beazonosították őket mint a Kesztyűgyárban tartott, békés kommunista politikai esemény megzavaróit. Összesen öten vettek részt a támadásban.

A rendőrség közölte továbbá, „a két feltételezett elkövetőt a bűncselekménytől számított 24 órán belül azonosítottak és egyiküket Szentesen, a másikat pedig egy budapesti koncerten fogták el kedden.”

A sértettek a Fáklya politikai szervezethez, a Forradalmi Kommunista Internacionálé magyarországi tagszervezetéhez tartoztak. A Fáklya időközben maga is reagált a történtekre Facebook-oldalán. Azt is írták többek között, hogy a támadás után „a helyszínen jelen lévő elvtársakat a 8. kerületi rendőrkapitányságra vitték kihallgatásra.

A rendőrségen, a tanúvallomás során, az elvtársainkat a Fáklya tevékenységéről és az internacionáléról faggatták.”

Frissítés, 16.50: Egy antifasiszta Facebook-oldal kiszúrta, hogy a támadásra eredetileg egy „Nacionalista Zóna 3.0” nevű Telegram-csatornán jelent meg uszító jellegű felhívás még korábban, amit a támadásról szóló hírek és talán a rendőrségi nyomozásról szóló értesülések hatására azóta eltávolítottak a nyílt csatornáról. Egy rögzített képernyőkép viszont megőrizte azt az utókornak.

A Nacionalista Zóna 3.0 Telegram csatornához kapcsolódik egy Julius Evola és más jobboldali radikálisok eszméit terjesztő blog is, amelynek szerzői a Mi Hazánk Mozgalomhoz kötődő Magyar Jelenben is tettek már közzé az antifasiszta mozgalma elítélő publikációkat.

A „Nacionalista Zóna 3.0” Telegram-csatorna rendszeresen teszi közzé például a 2018-ban alakult Légió Hungária nevű szélsőjobboldali csoport híreit és felhívásait is.

Korábban írtuk:

A Fáklya radikális baloldali szervezet ernyőszervezetének, a nemrég átalakult Forradalmi Kommunista Internacionálénak a kongresszusát követték többen élőben éppen a józsefvárosi Kesztyűgyár közösségi házban, amikor kapucnit viselő emberek törtek be a helyiségbe, egyikük motoros maszkot és napszemüveget viselt. A támadók a jelenlévők közül több embert tettleg bántalmaztak, a berendezés egy részét tönkretették – tudta meg a Mérce.

Az atrocitás közvetlenül egy gyerekeknek és kamaszoknak tartott edzés helyszíne melletti teremben zajlott le. Az edzést tartó oktató a Mérce kérésére elmondta, annyit hallott, hogy „befutott 5-6 marcona legény, ahol láttak embert, oda bementek, megvertek néhányat, ott, ahol felnőttek voltak. De hogy hogyan mentek be, azt nem tudom, én a gyerekekkel foglalkoztam, a portás pedig nem szólt, pedig álarcban jöttek. […] Egy úr a másik teremből kiszaladt: először azt hittem, hogy színjátszókörből jön ki, hiszen kiabált: Segítség, segítsenek, nácik! Az edzés elég hangos, de addigra már abbahagytuk, ekkor hallottam meg, hogy törnek-zúznak”

Azt is hozzátette, egy kisfiút a raktárban kellett elbújtatnia, mert az incidenstől megrémült,

míg a nagyobb, 15-16 éves gyerekek mellette maradtak, de a helyzet érthetően ijesztő volt számukra is. A támadókat ő csak hátulról látta, amikor később elfutottak. Később az edző az épület biztonsági személyzeténél kérte, hogy a biztonsági kamera felvételeit visszanézhesse, de az őr azt mondta neki, ezt csak a rendőrök nézhetik meg.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete azt írta nekünk az esettel kapcsolatban: „2024. június 10-én 17 óra 52 perckor érkezett bejelentés, hogy Budapest VIII. kerületében a Mátyás téren lévő közösségi házba egy többfős társaság bement, ott berendezési tárgyakat rongáltak meg, és egy, az ottani rendezvényen résztvevő férfit bántalmaztak, aki könnyű sérülést szenvedett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen, felderítésük érdekében nyomozócsoportot hozott létre.”

A „közösség tagjai elleni erőszak” gyanúja, amiről a rendőrség is ír, egyértelműen arra utal, hogy a rendezvényt politikai okokból támadták meg, és az azon résztvevőket is emiatt bántalmazták.

A Fáklya tavaly alakult meg, eredetileg az országokon átívelő International Marxist Tendency magyarországi tagszervezeteként. Az anglofón országokban, Németországban, Afrikában és Ázsiában is jelenlévő trockista szervezet 2024 június 10-én a Forradalmi Kommunista Internacionálé nevet vette fel, az ezt bejelentő kongresszus élő adását akarta éppen megnézni a helyszínen a tagok egy csoportja, amikor a támadás történt. A nemzetközi szervezet manifesztója szerint céljuk a tőkés kapitalista rendszer elleni fellépést és a forradalmat világszerte megszervezni.

Az ügyben rövid közleményt adott ki a VIII. kerületi önkormányzat is, ebben így írnak:

„Június 10-én, hétfőn kora este a Kesztyűgyár Közösségi Házban a Fáklya közösség filmvetítést és workshopot tartott, amelyre a Kesztyűgyár Közösségi Háztól bérelt termet.

A terembérlők már a kezdéshez készültek, amikor 5-6 fő kapucnis, fekete ruhába öltözött férfi berontott, és megtámadta a bent tartózkodó fiatalokat. Voltak, akiket lökdöstek, ütlegeltek, székeket dobáltak, és összetörték a projektort. A Kesztyűgyár munkatársainak közbelépésének hatására a támadók elhagyták a helyszínt. A programon lévő fiatalok közül hárman megsérültek. A Kesztyűgyár munkatársai azonnal mentőt és rendőrt hívtak. A sérültek közül 1 főt bevittek a kórházba megfigyelésre, 2 főt helyben elláttak a mentősök. […]

A Kesztyűgyár Közösségi Ház környékén a rendőrség és a közterület-felügyelet is megerősített létszámban van jelen.”

Támogass, hogy folytathassuk! 

Nem luxuskiadásokra költünk, a működésünk a tét.

 

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: MTI/Máthé Zoltán