Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az újraszámlálás után is Karácsony Gergely győzelmét hirdették ki

Véget ért a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok újraszámlálása. 24 592, korábban érvénytelennek nyilvánított szavazólapot vizsgáltak meg ismételten a szavazatszámlálók, hogy kiderüljön, Karácsony Gergely a DK-MSZP-Párbeszéd és a Momentum támogatásával indult jelöltje valóban az első eredményeknek megfelelő 324 szavazattal győzte-e le Vitézy Dávidot, a róla elnevezett szervezet és az LMP jelöltjét, akit a Fidesz is támogatott.

Az újraszámlálás eredményei szerint a korábban kihirdetett győztes, Karácsony Gergely nyerte 41 szavazat különbséggel.

A Nemzeti Választási Bizottság elvileg délután 5 órakor járult volna a kamerák elé, végül azonban jó két és fél órás csúszással kezdték meg ülésüket, ahol eldöntötték, hogy az újraszámlálás fényében milyen eredményt hirdetnek ki. Az NVB bejelentésére végül este fél 8-kor került sor. A kihirdetett eredmény szerint 528 szavazólapot minősítettek a korábbiakkal szemben érvényesnek, ezek közül 112 Karácsonyt, 363 Vitézyt, és 53 Grundtner Andrást, a Mi Hazánk jelöltjét támogatta.


Wiedemann János, az NVB főosztályvezetője elmondta, hogy a kerületi választási irodák minden esetben időben értesítették a választási bizottságok tagjait az urnabontásokról – ezt Karácsony Gergely főpolgármester kétli. Wiedemann beszélt a IV. és VII. kerületi választások megismétléséről, amit Vitézy Dávid követel, ez utóbbit az NVB elutasította.

A választási bizottság valamennyi tagja megerősítette, hogy korrekt szakmai munka zajlott a szavazatok újraszámlálása során. Fazekas Tamás bizottsági tag ugyanakkor kiemelte: fontos tanulság, hogy a választások technikai és tárgyi feltételei közé vegyék fel a kép- és hangrögzítést, vagyis hogy legyenek bekamerázva a szavazóhelyiségek, így ne merülhessen fel például az urnák manipulációjának gyanúja.

Pelle Andrea pedig azt emelte ki, hogy fontos lenne a szavazatokat tartalmazó csomagok lezárására olyan rendszer bevezetése, ami kizárja a leadott szavazatok manipulációjának lehetőségét.

Karácsony Gergely a végleges eredmény megismerése előtt  megtartotta péntek este 6-ra meghirdetett tüntetését a Nemzeti Választási Bizottság Alkotmány utcai épülete előtt, hogy így követelje a főpolgármester-választás megismétlését, előre bejelentve, hogy bármely esetben követeli a választások megismétlését.

Véleménye szerint a Vitézy Dávid által kezdeményezett jogorvoslati folyamat „az összes olyan garanciális elemet nélkülözi, ami miatt egy választási eredményben bízni érdemes”. Karácsony kifogásolta, hogy:

  •  a választási bizottság tagjai írásos előterjesztés nélkül szavaztak az újraszámlálásról, sőt jegyzőkönyv sincs, és úgy szavazott a NVB, hogy nem volt írásos előterjesztés
  • az urnákat már a helyi választási irodákban felbontották, előfordult hogy ellenzéki megfigyelő nélkül;
  • előfordult, hogy az érvénytelen lapokat tartalmazó kötegelést nem bontatlanul küldték be a Nemzeti Választási Irodába;
  • információi szerint az újraszámlálást lezárultát követő bizottsági vitán „egyre több lett a Vitézy-szavazat”

Mindemellett az Átlátszó péntek reggel megjelent cikke  alapján egyes szavazatszámlálók formanyomtatványon emeltek kifogást szavazóköreikben, amit vélhetően a Fidesz bocsátott rendelkezésükre.

A főpolgármester péntek délután 5 előtt nem sokkal arról is posztolt a Facebookon, hogy véleménye szerint épp most próbálják meg elcsalni a választást az NVB fideszes, vagyis többségi tagjai.

A főpolgármester-jelöltek közötti, a választások közeledtével egyre intenzívebb sárdobálás az eredmények ismeretében sem hagyott alább, míg Karácsony úton-útfélen fideszesezi ellenfelét – és kiszivárgott hangfelvételek szerint szűk körben igen gorombán szokott róla nyilatkozni –, Vitézy válogatott módokon érzékelteti, hogy a főpolgármestert politikai kalandornak tartja, aki többet foglalkozik hatalmi játszmákkal, mint a várossal.

A főpolgármester azzal vádolja Vitézyt és a Fideszt, hogy kampánystratégiájukat a választók megtévesztésére építették, mivel véleménye szerint eleve eldöntötték, hogy – bár korábban hevesen tagadták az érintettek – Szentkirályi Alexandrát, a kormánypártok jelöltjét visszaléptetik a korábbi közlekedési államtitkár javára. A Karácsony-stratégia szerint egy megismételt választáson nagyobbat nyerhet a főpolgármester.

Vitézy korábban a IV. és VII. kerületekben követelt megismételt választást, mivel az ottani körzetekben a jelölt értékelése szerint kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya, erről szintén a mai ülésen döntötte el az NVB, hogy .

A Vitézy-csapat azt is nehezményezte, hogy az egyes körzetekben különböző módon távolították el Szentkirályit a szavazólapokról: a rányomtatott fekete sávtól a – helyenként nagyon rosszul látható – kézi áthúzásig számos megoldást alkalmaztak. Vitézyék éltek továbbá a gyanúval, hogy a szavazatszámlálók érvénytelennek találták azon lapokat, amelyeken Szentkirályi és Vitézy neve mellé is behúzták az X-et, habár a választási iroda külön felhívta rá a figyelmet, hogy ezeket is érvényesként kell elkönyvelni.

Amennyiben megismételnék a főpolgármester-választást, csak a korábban regisztrált jelöltek indulhatnának rajta, tehát Karácsony és Vitézy mellett Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje, aki június 9-én nem tudott számottevő mennyiségű szavazatot begyűjteni.

Kiemelt kép: A Nemzeti Választási Bizottság eredményhirdető ülése a 2024-es főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását követően 2024. június 14-én. Fotó: Mérce