Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vitézy Dávid szerint a főváros felelőssége lehet, hogy ilyen sok lett a rontott szavazat

A fővárosi vezetés felelősségét firtatta a rontott szavazatok kirívóan magas száma miatt a főpolgármesteri választási eredményt megfellebbező Vitézy Dávid mai sajtótájékoztatóján. A regnáló Karácsony Gergellyel szemben rendkívül szoros versenyben alulmaradó főpolgármester-jelölt képekkel illusztrált prezentációt tartott újságíróknak szerdán, amelyben úgy érvelt, nagy számban lehetnek olyan szavazólapok, amelyeken a korábban visszalépett fideszes Szentkirályi Alexandra és az ő neve mellett párhuzamosan lehetnek ikszek. Ezek pedig szerinte és a választási törvény szerint is rá (azaz Vitézyre) leadott érvényes szavazatoknak számítanak. Mindezek miatt pedig bejelentette: megfellebbezi a voksolás eredményét. 


Vitézy szerdai prezentációján hangsúlyozta: nincs pontos tudásuk arról, hogy elegendő számú rontott szavazatot nyilváníthattak-e vasárnap tévesen érvénytelennek ahhoz, hogy a 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely javára beállt 324 szavazatnyi különbséget megfordítsák az általuk kezdeményezett teljes újraszámlálás során, de hosszan érvelt amellett, hogy erre lehet esély.

Az LMP által is támogatott jelölt fellebbezésének alapja az, hogy rekordszámú, 24 592 darab érvénytelen szavazat született a  főpolgármester-választáson (a leadott szavazólapoknak több mint 3 százaléka), és ezek jelentős szórást mutatnak a kerületek között. Ilyen kirívó kerületek voltak –, ahol jelentősen meghaladta az átlagot az érvénytelen szavazatok száma – a VII. és a IV. kerületek. 

A volt államtikár és stábja azt feltételezi, a területi eloszlást nem az magyarázza, hogy a TISZA alelnöke, Magyar Péter pénteken este érvénytelen szavazásra buzdított a főpolgármesteri válsztáson, hiszen éppen azokban a kerületekben volt magasabb a főpolgármesterre leadott érvénytelen szavazatok száma, ahol a TISZA párt rosszabbul szerepelt.

A megoldás szerintük sokkal inkább az lehet, hogy az egyes kerületekben radikálisan eltérő gyakorlatokat alkalmaztak a tekintetben, hogy eltüntessék, felismerhetetlenné tegyék a választási előtti péntek reggel visszalépett fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon.

„Ugyanis vannak olyan kerületek – például a IV. és a VII. kerület -, ahol gyakorlatilag láthatatlan vékonysággal húzták ki Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokról, míg más kerületekben, például a II. vagy a XVI. kerületben jól látható módon tették ezt meg” – érvelt Vitézy.  

Részlet Vitézy Dávid prezentációjából. Forrás: Vitézy Dávid Youtube-csatornája

Vitézy a sajtótájékoztató több pontján felelősségre vonta a nem egységes lebonyolítás miatt a regnáló fővárosi vezetést (ezzel pedig riválisát, Karácsony Gergelyt): 

„A főpolgármester-választásnak a lebonyolításáért a főváros választási bizottsága volt a felelős. Ezt a választást a Karácsony Gergely által gyakran hivatkozott Budapest Köztársaságban rendezték. A szervezés és a lebonyolítás felelőssége a fővárosé volt. Ha egy fővárosban tartanak ugyanazon a napon egy ugyanolyan választást, és annak a megszervezéséért egy fővárosi választási bizottság és fővárosi vezetés felel, akkor az talán mégsincs rendben, hogy kerületről kerületre ilyen óriási eltérések legyenek abban, hogy a budapestiek hogyan és milyen szavazólapon szavazhatnak”

mondta. 

Karácsony ellenfele szerint könnyű volt abba a hibába esni valakinek, aki esetleg az utolsó két napban nem követte a híreket, így nem értesült arról, hogy pénteken visszalépés történt, hogy beikszelte Szentkirályi Alexandrát – aki nem is volt érvényesen ezen a szavazólapon, de visszalépésekor Vitézy támogatására buzdított – és esetleg beikszelte utána őt is. 

Vitézy felidézte, hogy a Nemzeti Választási Iroda június 9-én a szavazatszámláló bizottságok részére egy olyan kézikönyvet tett közzé, amely alapján a szavazóköri delegáltak nagy számban gondolhatták azt, hogy ha valaki tesz egy ikszet Szentkirályi Alexandra mellé, és tesz egy ikszet Vitézy Dávid mellé is, azzal érvénytelenül szavaz. Miközben a Vitézy által is citált választási eljárásról szóló törvény szerint az olyan szavazólapok, amelyeken mindkettejük neve mellett szerepel iksz, érvényes szavazatnak tekinthetők. A fellebbező jelölt arra is kitért, hogy a Fővárosi Választási Iroda is észlelte a problémát, ugyanis a választás estéjén az urnák zárása után néhány perccel világos iránymutatást adott arra, hogy ha ilyen szavazólapokat találnak a szavazóköri delegáltak, tekintsék azokat érvényesnek. 

Vitézy azt állítja, jogi stábjukoz a 20 kerületből érkezett bizonyító erejű okirat arról, hogy legalább 202 szavazókörben észleltek, hogy tévesen érvénytelenné nyilvánították ilyen szavazatokat.

Erre alapozva kérnek újraszámlálást. 

Részlet Vitézy Dávid prezentációjából. Forrás: Vitézy Dávid Youtube-csatornája

„Sem Karácsony Gergely, sem én nem nyugodhatunk abba bele, hogy ez a helyzet bizonytalan maradjon. Mind a ketten tartozunk annak a több mint 371 ezer budapestinek, aki rám szavazott – mind a kettő 371 ezerrel kezdődik -, hogy egy bizonytalan helyzetet nem tartunk fenn, és nem veszélyeztetjük a főpolgármester legitimitását” – mondta Vitézy, egyúttal azt is hangsúlyozva, hogy bárki is nyer majd a jogerős döntés eredményeként, azt el fogja ismerni. 

Azt is kiemelte, hogy a fentebb vázolt jelentős félreértés zavarhatta meg a szavazóköri delegáltakat, akik közül senkit sem szeretne még csak áttételesen sem azzal gyanúsítani, hogy a választás szabályosságát és tisztaságát befolyásolták volna.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán