Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az egekbe emelkedik a gyógycipők ára, de a rájuk adott állami támogatás egyelőre nem nő

A mozgáskorlátozottak érdekképviselete levélben kéri a Belügyminisztériumot, hogy növelje a gyógycipők használóinak nyújtott térítési támogatást, mert az emelkedő árak miatt egy beteg több mint 30 ezer forintot is fizethet egy pár lábbeliért – írja szerdai közleményében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ).

Az ortopéd cipők hatósági árának emelésére az állam a közelmúltban adott zöld utat a cipőgyártók kérésére. Erre még a MEOSZ szerint is nagy szükség volt, mert a gyógycipőt gyártók, forgalmazók ártámogatása jó ideje nem követte le az inflációt. Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége azonban már májusban figyelmeztetett, hogy bár üdvözlik a cipők hatósági árának emelését, a kérelmük a termék árával párhuzamosan a betegnek nyújtott támogatás emelésére is vonatkozott, ennek azonban azóta sem tett eleget a Belügyminisztérium. 

A cipőgyártók a múlt hónapban így szemléltették a kormány döntésének következményét: amennyiben az államtitkárság nem emeli a támogatás mértékét is, akkor hazánkban a beteg által fizetendő térítési díj magasabb lesz, mint Németországban, ahol maximum nagyjából 29 000 Ft-nak megfelelő összeget (76€) fizet a beteg egyetlen pár cipőért, míg hazánkban ez 30 000 Ft fölé fog emelkedni. Ennek következtében a jellemzően idős, mozgáskorlátozott betegek újabb jelentős része anyagi okokból fog kiszorulni az ellátásból, így az áremelés inkább hátrányos mind a betegek, mind az áremelés által megsegíteni kívánt gyártók szempontjából is, hiszen ha még kevesebb beteg tudja megfizetni a számára nélkülözhetetlen eszközt, akkor az ár emelése összességében semmit sem fog javítani a gyártók gazdasági helyzetén.

Miután a gyártók kérésének azóta sem lett következménye, – Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke június 11-én írt levelében ugyancsak felhívta dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár figyelmét arra, hogy többszörösére is emelkedhet a mozgássérült emberek ortopéd cipők és tartozékaik után fizetendő térítési díja.

A MEOSZ közleménye szerint egyébként a cipők áremelésének pontos mértéke még kérdéses, és azt is állítják: az egészségügyi államtitkárság az érdekvédelem teljes megkerülésével, titokban folytatott tárgyalásokat az ortopéd cipők és tartozékaik támogatási rendszerének felülvizsgálatáról. 

„Az egészségügyi államtitkárság hozzá nem értése újabb károkat okoz a fogyatékos emberek százezreinek” –

fogalmaz a MEOSZ szerdai közleményében. 

A cipőgyártókhoz hasonlóan ők is rámutatnak arra, hogy az érintettek jellemzően rendkívül alacsony jövedelemből élnek, így számosan ellátatlanul fognak maradni, mivel a magas térítési díj miatt nem tudják majd kiváltani az egészségi állapotuk javulását elősegítő vagy további romlását megakadályozó eszközöket.

Kovács Ágnes szerint az emelés az eszközök jelenlegi árához képest akár 50 százalékos is lehet, de a MEOSZ-nak tudomása van arról is, hogy bizonyos – jellemzően gyermek-, illetve fiatalkorúak által használt fűzők rendelése esetén – a tervezett áremelkedést követően körülbelül 70 000 forintot kell majd fizetni, ami az érintett családoknak komoly anyagi megterhelést jelent.

Az érdekvédelmi szövetség szerint mindez azzal a nem várt következménnyel is jár, hogy a jogosultak egy része anyagi okokból nem veszi majd igénybe ezeket – az állapotuk javításához, fenntartásához egyébként elengedhetetlen – eszközöket, mivel nem lesznek képesek ilyen mértékű térítési díjat kigazdálkodni. Ez pedig amellett, hogy ezeknek az embereknek további egészségkárosodást okozhat a számukra szükséges eszközök hiánya, ami így hosszú távon az államnak is nagyobb egészségügyi kiadást jelent, azzal a következménnyel is jár, hogy a csökkenő fizetőképes kereslet miatt a vállalkozásoknak is kevesebb munkája, kisebb bevétele lesz, vagyis az ilyen formában megvalósuló áremelés nekik sem nyújt valódi segítséget.

A MEOSZ áremelés ellensúlyozását célzó javaslatai az ortopéd cipők és tartozékaik esetében arra irányulnak, hogy az érintettek alacsonyabb térítési díjat fizessenek vagy úgy, hogy az általuk fizetendő térítési díj százalékos mértékét csökkentik, vagy úgy, hogy  a százalékos térítési díj mellett is legfeljebb 15 000 forintban maximálják a beteg által fizetendő összeget. 

10 millió forinttal kimászhatunk a bajból.

A kétharmada már megvan, ha te is beszállsz, hamarabb gyűjthetjük össze!

Segítesz? 

 

Címlapkép: MTI/Hegedüs Róbert