Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A salzburgi városvezetésben is ott lesznek a kommunisták

A közel végleges eredmények szerint a vasárnapi salzburgi polgármester-választáson Bernhard Auinger, a szociáldemokrata SPÖ jelöltje győzött Kay-Michael Dankllal, az Ausztria Kommunista Pártjának (KPÖ – Kommunistische Partei Österreich) polgármesterjelöltjével szemben. Míg Auinger a szavazatok 62 és fél százalékát, addig Dankl 12 ezer szavazattal lemaradva a voksok 37 és fél százalékát szerezte meg. A választási részvétel ötven százalék alatt maradt.

Tehát a kommunistáknak Salzburgban nem sikerült megismételniük a 2021-es grazi sikert, amikor Elke Kahr személyében polgármestert adtak a városnak.

Sportkocsiból a politikába

Auinger a választási eredmények megjelenése után tartott beszédében elmondta, hogy „mindenki polgármestere lesz”. Az alpolgármesterből lett polgármester kijelentését árnyalhatja, hogy a nagyvállalatok világából, jelesül a Porsche vállalaton keresztül érkezett a politikába. Tapasztalatai, kapcsolatai a vállalati-politikai szférához kötik. Előbb a salzburgi alapítású, versenyautóiról híres gyár programozója és rendszergazdája volt, 2010-től pedig az üzemi tanácsának az elnöke, majd az anyavállalatnak, a Volkswagen AG-nak az elnökségi tagja. Auinger 2019-től Salzburg oktatásért, a kultúráért és sportért felelős alpolgármestere a néppárti Harald Preuner mellett. A szűkszavú életrajzából egy pragmatikus ember képe rajzolódik ki.

A 23 oldalas programja visszafogott zöld-baloldali dokumentum. Olvashatunk benne arról, hogy a városvezetés több iskoláskor előtti intézmény létrehozásával és a pedagógusok továbbképzése által fejlesztené az oktatás és a gyermekgondozás területét; eltökélt szándéka, hogy biztosítaná a városi büdzsé kiegyensúlyozottságát (melybe a szórakoztatóipari adó eltörlése is beleférne immár), közparkok és kertek létrehozásával venné fel a küzdelmet az éghajlatváltozással szemben stb.

Bernhard Auinger (balra) a sportpályán. (Forrás: Facebook.)

Mivel a szociáldemokraták kihívója a kampányát a lakhatási kérdésekre építette, érdemes megemlíteni, hogy a SPÖ a lakhatási nehézségekre kiterjesztett bérlakásprogrammal felelne, amelybe nonprofit ingatlanfejlesztőket vonna be. A program ígéretet tesz arra is, hogy felmérik a városban, hány lakás áll üresen, többet költene a városvezetés a lakások felújítására, a koronavírus-járvány idején megüresedett irodákat pedig lakásokká alakítaná át.

Lakhatás, lakhatás, lakhatás

Az eredmények közlése után Dankl is beszédet tartott. A KPÖ Plus-lista polgármesterjelöltje elmondta, hogy  vasárnapi második forduló eredménye, de a két héttel ezelőtti önkormányzati választások eredményei is azt mutatják, hogy Salzburg lakói „szociális politikát” kívánnak. Dankl – aki alpolgármesterként  lakhatási kérdések felelőse kíván lenni – emlékeztetett arra, hogy a KPÖ tízszeresére növelte mandátumainak számát az önkormányzati tanácsban, és most 40 százalékot ért el a polgármester-választáson.

Mint ahogyan arra Mikus Áron a választások előtt közölt írásában felhívta a figyelmet, Dankl és a KPÖ Plus sikere abban áll, hogy következetesen képviselik a lakhatási nehézségekkel küzdők érdekeit, tematizálják a lakhatási problémákat, s emellett kiterjedt szervezőmunkát, aktív utcai politikát folytatnak. Ebben a grazi párttársaik és kamarádjaik példáját követik.

A KPÖ fiataljai szerint a lakhatás alapjog, nem áru.

Danklék egyik fő célja tehát, hogy törvényileg ellehetetlenítsék, hogy a lakásokat lakhatáson kívül más célra is lehessen használni. Így próbálják elejét venni annak, hogy a tulajdonosok második bejelentett lakásként vagy rövidtávú szállásként értékesítsék a lakásaikat a fesztiválvárosba érkező turistáknak. Ahogyan arra Mikus Áron rámutatott, a KPÖ azt kívánja, hogy mind több ingatlan városi, tartományi, vagy szövetkezeti tulajdonban legyen, a KPÖ Plus pedig emellett a lakást kereső embereket oly módon is segíti, hogy a bérlők számára létrehozott jogsegély alap mellett immár úgynevezett kauciós alap is a rendelkezésükre áll.

Kay-Michael Dankl pultozik. (Forrás: KPÖ Plus)

Játszmák a parlamenti választások előtt

Végezetül Harald Preuner leköszönő néppárti polgármester is megszólalt, aki elmondta, Auingernek a győzelmére számított. Preuner úgy véli, az SPÖ-s polgármester számára a garancia arra, hogy Salzburg pénzügyei a jövőben sem fognak kicsúszni a városvezetés kezéből.

Mivel az ÖVP jelöltje a polgármester-választáson mindössze a harmadik helyen végzett, a Néppárt szemmel láthatóan a második forduló előtt a szociáldemokrata jelölt mellett foglalt állást. Nina Hoppe kommunikációs tanácsadó a Der Standardban arra hívta fel a figyelmet, az ÖVP manővere bizony nem önzetlen gesztus az SPÖ felé. A nézete szerint az ÖVP egykori és aktív ausztriai vezető politikusai azért keltek ki az utóbbi időszakban olykor igen harsányan a kommunisták ellen, mert Andreas Babler vezetésével az újabban a baloldal felé tapogatózó szociáldemokratákkal képzelik el az együttműködést a gyengélkedő jelenlegi koalíciós társ, a Zöldek helyett az idén ősszel rendezendő parlamenti választásokat követően. Bár a kommunisták országos szinten egyelőre nem képeznek jelentős erőt, az ÖVP kész tenni azért, hogy egy radikális baloldali formáció felemelkedése biztosan elmaradjon.