Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„30 év után 30 napot kap valaki, hogy elhagyja az otthonát” – tüntetést szervez a Szikra Mozgalom a rákosrendezői kilakoltatások miatt

Figyelemfelhívó megmozdulással egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Szikra Mozgalom csütörtökön reggel az Építési és Közlekedési Minisztérium előtt. A mozgalom a zuglói MÁV-lakásokból való kilakoltatások ellen tiltakozik. Nézetük szerint ugyanis az állami tulajdonban lévő vasúttársaság, azaz közvetve az állam „nem méltón” jár el azokkal a jelenlegi vagy volt vasúti dolgozókkal szemben, akiknek azért kell elhagyniuk a lakásaikat, hogy azok helyén megvalósulhasson a az összesen 2300 milliárd forint értékű ún. „mini-Dubaj projektum”.

„30 év után 30 napot kap valaki, hogy elhagyja az otthonát. Így bánik a kormány azzal, aki az útjában áll” – mondta el a Szikra sajtótájékoztatóján Sudár Orsolya, a mozgalom zuglói polgármesterjelöltje.

Sudár arra utalt, hogy a zuglói Tatai út környéki MÁV-telep szolgálati lakásainak bérlői az RTL értesülése szerint nemrég olyan felmondólevelet kaptak kézhez, melyben az áll, 30 napjuk maradt a lakásaik elhagyására. A telep 24 szolgálati lakásának többségét jelenlegi és volt MÁV-alkalmazottak bérlik (mintegy 60 személyről van szó), köztük akad olyan család is, amely már 30 éve lakik a telepen.

A MÁV Zrt. február közepén kezdte el felmondani azoknak a bérleti és egyéb használati jogviszonnyal működő vállalkozásoknak a szerződéseit, melyek az egykor hatalmas forgalmat bonyolító, a rendszerváltás után lassan leépülő, mára rozsdaövezetté lett Rákosrendező teherpályaudvar területén feküsznek. Sok bérlőnek nagyon rövid határidőt szabtak meg, s csakhamar kiderült, nemcsak a vállalkozásoknak, a lakóknak is menniük kell, szintúgy 30 napon belül.

A telep kiürítésének meggyorsítására az Építési és Közlekedési Minisztérium kötelezte a vasúttársaságot. Eddig azonban nem vált nyilvánvalóvá a sietség oka.

Ha a teherpályaudvar területén meg is valósul a kormányzat terve, a felhőkarcolós luxus lakónegyednek helyet adó, a kormány legalább 300 milliárd forintnyi infrastruktúra-fejlesztését is magába foglaló „mini-Dubaj” megépítéséhez csak évek múlva kezdhet neki az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett vállalkozás.

A Szikra Mozgalom szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium eljárásrendje a MÁV-telepen élőkkel szemben nem bizonyít mást, mint hogy a kormány a tőke érdekét szolgálja a polgáraival szemben. Sudár Orsolya a mai sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a kormány november óta a helyiek és a helyi, zuglói önkormányzat megkérdezése nélkül tárgyal Zugló rozsdaövezetének „külföldi milliárdosnak történő” eladásáról.

„A kormány útjában áll minden Rákosrendezőn élő ember, útjában van minden budapesti, aki élhető, megfizethető városban akar élni, útjában van minden magyar, aki ellenáll a hatalom önkényének. Útban van az is, aki olyan helyen él, melyet a hatalom már kinézett magának”, mondta el Sudár Orsolya polgármesterjelölt.

A Szikra ezért azt követeli, senkit se lakoltassanak ki a MÁV-telepről cserelakás felkínálása nélkül és a MÁV szolgálati lakásállományának pótlása nélkül. Követelik azt is, hogy méltányosan kárpótolják a kiköltöztetendő embereket.

Március 22-én ezért tüntetést szervez a Szikra Mozgalom Rákosrendezőn.

Eltérő elképzelések

Rákosrendező sorsával kapcsolatban a Szikra Mozgalom decemberben társadalmi egyeztetést kezdeményezett. Ebből az derült ki, hogy a lakosok beleszólási jogot kívánnak maguknak, az emberek többsége pedig az egészségügyre, bérlakások fejlesztésére és oktatásra költené a „mini-Dubaj”-ra szánt állami befektetést. Sudár Orsolya, a mozgalom polgármesterjelöltje a honlapján jelezte, hogy mivel „egyszer és mindenkorra” felszámolná Zuglóban a korrupciót, „a lakosság felhatalmazásával” megakadályozná a mini-Dubaj tervet, hiszen az „a Fidesz haverjainak kiszolgálására játszik”.

A Fővárosi Önkormányzat (mely már öt éve is terveket kovácsolt a rozsdaövezettel kapcsolatban) azt kívánja, hogy „a 21. század követelményeinek megfelelő ingatlanfejlesztés valósuljon meg Rákosrendezőn, amely választ ad a közös jövőnket érintő legfontosabb kihívásokra, mint a klímaváltozás, a fenntartható mobilitásra való átállás, illetve Budapest és az agglomeráció népességarányának változása”. A szakmai javaslatait és az álláspontját pedig idén januárban megküldte a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.

A sajtótájékoztatón megjelent Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, aki elmondta, hogy Rákosrendezőt „politikai oldaltól függetlenül mindenki fejlesztési területnek tart”, hiszen az „20-30 éve szemétlerakóként” hasznosítatlanul áll Zuglóban.

Sudár Orsolya a Szikra Mozgalom zuglói polgármesterjelöltje (j) Csepreghy Nándor (b) államtitkárral vitatkozik Jámbor András (k) társaságában a rákosdubaji kilakoltatásokról az Építési és Közlekedési Minisztérium előtti sajtótájékoztató alkalmából 2024. március 14-én. Fotó: Alföldi Dániel István

Az államtitkár arról beszélt, hogy mivel ekkora befektetést magyarországi vállalkozás nem lenne képes kivitelezni, az állam nemzetközi szerződést kötött a terület fejlesztéséről. Elmondta, „a MÁV senkit nem lakoltat ki, meglévő megegyezés alapján járnak el a bérlőkkel szemben”, egyben arra utalt, hogy „a MÁV csak megkezdte az egyeztetést a területen élőkkel, s minden lakónak tesz ajánlatot cserelakásra vonatkozóan vagy közjogi megváltás formájában”.

A Szikra Mozgalom nem fogadta el Csepreghy Nándor válaszát.

Jámbor András parlamenti képviselő a sajtótájékoztató lezárása során elmondta, „az államtitkár úr válaszából sem kaptunk magyarázatot arra, hogy egy 200 milliárdos beruházásnál miért nem lehet megoldani 30 család lakhatását?”

Sudár Orsolyát a sajtótájékoztató előtt egy festékcsepp miatt igazoltatta a minisztérium előtt éber szolgálatot teljesítő rendőrség.

A sajtótájékoztató itt újra megtekinthető:

Címlapkép: Jámbor András a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője és Sudár Orsolya a Szikra zuglói polgármesterjelöltje sajtótájékoztatós tartanak a rákosdubaj miatti kilakoltatásokról az Építési és Közlekedési minisztérium előtt 2024. március 14-én. Fotó: Alföldi Dániel István