Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még a közös izraeli-palesztin film készítőit is leantiszemitázta Berlin jobboldali polgármestere

A túlfűtött politika jegyében volt kénytelen Németország kulturális elitje kiosztani a 2024-es Arany Medvét és más díjakat is Európa egyik legfontosabb filmfesztiválján, a Berlinalén. Mivel az ország kormánya, politikai és kulturális életének főbb szereplői 2023. október 7-e óta a Hamasz terrortámadása és a pusztító gázai háború eseményein vitáznak, mindez kihatott a fesztiválon történtekre is.

A filmfesztivál több jeles résztvevője is úgy döntött ugyanis, hangot ad a berlini kormány Izraellel szerintük túl elnéző politikája iránti rosszallásának. Közéjük tartozott az Arany Medve 2020-as díjazottja, Eliza Hittman filmrendező, aki nyíltan tiltakozott az ellen, hogy számos módon akadályozza a német kormány a gázai háború ellen való demonstrálást.

„Mint zsidó származású filmrendezőnek, ki kell mondanom […] nincs olyan, hogy igazságos háború, és minél erősebben próbálják meg ezt magukkal az emberek elhitetni, annál bizarrabb módon verik át magukat.” – közölte.

Nem volt egyedül. Az izraeli-palesztin közös rendezésű „No Other Land” (Nincs másik föld) című dokumentumfilm, amely az izraeli hadsereg és rendőri erők Maszafer Jatta falu kitelepítése ellen indult zsidó-arab mozgalmáról szól, szinte jelzésértékűen kapta meg a zsűritől a díjat. A rendezőpáros izraeli tagja, Yuval Abraham szabályos politikai beszéddel üzent a díjátadón hazájának és a német közvéleménynek is:

„Politikai megoldásra van szükség háború helyett: vessünk véget az izraeli megszállásnak!” – szólított fel, majd hozzátette:

„Én izraeli vagyok, rendezőtársam, Baszel Adra pedig palesztin. Két nap múlva visszatérünk arra a földre, ahol már nem vagyunk egyenlőek. Én polgári törvények hatálya alatt élek, Baszel pedig a katonai szükségtörvények alatt. Fél órára lakunk egymástól, de nekem szavazati jogom van, Baszelnek pedig nincsen.”

Végül kijelentette, ennek az „apartheidnek” semmi értelme, ezért véget kell neki vetni, majd azonnali tűzszünetre hívott fel Gázában.

A nagy tapssal kísért beszéd a fesztiválon igen nagy tetszést aratott, Berlin vezetésében már kevésbé. Kai Wegner, a német főváros jobboldali polgármestere élesen elítélte, hogy szerinte a Berlinalén „erősen antiszemita kijelentéseket” kellett a közönségnek végighallgatnia. „Az antiszemitizmusnak nincs helye Berlinben, és ez a művészvilágra is vonatkozik. Elvárom a Berlinale új vezetésétől, hogy biztosítsák, ilyen incidensek a jövőben ne forduljanak elő,” jelentette ki a polgármester és tartományi vezető.

A kemény szavaknak súlya is van. Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unióban politizáló Wegner ugyanis, Berlin első embereként a Berlinale anyagi hátterének biztosításáért is felelős.

Az AFP hírügynökség az esettel kapcsolatban megkereste a fesztivál szervezőit is, hogy reagáljanak Wegner kijelentéseire, de ők nem válaszoltak.

Yuval Abraham később Twitteren közölte, több izraeli televízió beszéde után élő adásban nevezte őt „zsidógyűlölőnek”, mivel szerintük csupán a palesztinokkal érez együtt, de „az októberi terrortámadások áldozataival és a Hamasz túszaival nem.” Ezért annak ellenére, hogy díjat hozott filmjével hazájának, teljes köszönőbeszédét sem adták le.

Wegner név szerint sem Eliza Hittmant, sem Yuval Abrahamot nem említette, az, hogy kinek célozza szavait, mégis egyértelmű volt, hiszen hozzátette: „a háborúban Berlin szilárdan Izrael oldalán áll. Efelől nem lehet kétség. A Gázai övezetben rekedt emberek súlyos szenvedéséért pedig egyedül a Hamasz terrorszervezetet terheli a felelősség. […] a relativizálásnak helye nincs.”

Ez nem az első eset, hogy vezető német politikus „antiszemitizmussal”, avagy „relativizálással” vádol olyan zsidó származású embereket, akikkel nem értenek egyet. 2023 októberében például az okozott botrányt, hogy Saskia Esken, a kormányzó Németországi Szociáldemokrata Párt társelnöke ugyanígy a Hamasz terrortámadásainak „relativizálásával” vádolta meg Bernie Sanders amerikai szenátort, aki éppen Berlinbe látogatott akkor. Sanders ezt követően nem kívánt Eskennel könyvbemutatója után találkozni.

(Deadline.com, AFP)