Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetlen óra alatt száz civilt ölt meg az izraeli hadsereg Rafahban Biden tiltása ellenére

Egyetlen óra alatt 100 civil, köztük több tucat gyermek esett áldozatul annak a példátlan és nagyon heves bombatámadásnak, amit az izraeli légierő hajtott végre a Gázai övezet és Egyiptom közötti kis határállomás, Rafah városában.

A Gáza ellen indított háború folyamán az övezet 2,2 millió palesztin lakosából 1 millió torlódott fel a városban, miután az északi Gázavárosból és a déli Han Júniszból is menekülniük kellett a megszálló hadsereg elől.

A bombatámadások, helyszíni beszámolók szerint, lakóépületeket értek, és szörnyű puszítást okoztak, sok áldozatnak csak egyes végtagjait sikerült a romok alatt meglelni. A helyi Abú Juszef al-Naddzsar kórház orvosai a CNN-nek azt mondták, teljességgel lehetetlen és kapacitásukat messze meghaladó feladat az összes sebesültet ellátniuk, így a halálos áldozatok száma még növekedhet. A helyzetet súlyosbítja, hogy az itt menekülteknek felállított sátrakban, volt mezőgazdasági farmokon magukat meghúzó egymillió palesztinnak Rafahból nincs hova elfutnia, hiszen az Abdel Fattah el-Sziszi vezette egyiptomi rezsim nem nyitja meg saját határátkelőjét előttük. Ennek fő okat, hogy Kairó nem kíván a Gázai övezet izraeliek által kívánatosnak tartott, teljes etnikai tisztogatásában azzal segíteni, hogy a palesztinokat befogadja. Emellett persze a hatalmas, egymilliós menekülttömeg Egyiptom destabilizálására is alkalmas lehetne.

Mindezzel az izraeli kormányzat bizonyította: hiába figyelmeztette a rafahi támadás előtt több ízben is őket Joe Biden amerikai elnök, vagy éppen Annalena Baerbock német külügyminiszter is, ezzel ők nem törődnek.

Az izraeli hivatalos magyarázat szerint a súlyos, civilek elleni bombázásra azért volt szükség, mert az „elterelő akció” volt, amíg – magyar idő szerint hajnali 3 óra előtt 11 perccel – a speciális izraeli belbiztonsági, katonai és rendőri egységek két október 7-én elhurcolt túszt szabadítottak ki a környéken. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szerint közölte, a kiszabadított túszok „jó egészségi állapotnak örvendenek.”

Korábban még a kormány nem hivatkozott erre az akcióra. Netanjahu például pénteken még arról beszélt, utasította a hadsereget a Rafahba szorult palesztinok „végleges evakuációjára”, mivel a város szerinte „a Hamasz utolsó bástyája” és így „katonai célponttá vált.” Azt az izraeli kormányfő nem fejtette ki, mégis hova kellene evakuálni a Gázai övezet legdélibb csücskében összetorlódott, humanitárius katasztrófától sújtott 1,3 millió embert.

Az amerikai Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet Netanjahu terveit – amelyekben túszszabadító akcióról még szó sem esett – „erőszakos kitelepítésre” való felszólításként jellemezték. Ez pedig háborús bűn lenne. Az ENSZ szóvivője pedig felhívta rá a nemzetközi közösséget, „minden eszközzel védjék meg” a civileket.

Vasárnap sajtóhírek szerint végül Biden elnök is telefonon hívta fel Netanjahut. A Fehér Ház sajtószolgálata szerint a hívás során az amerikai elnök figyelmeztette az izraeli kormányfőt, nem bírja az amerikaiak politikai támogatását egy Rafa ellen indított offenzívához, anélkül, hogy „hihető és megfelelő tervet” dolgoznak ki a civilek védelmére, és azt tanácsolta neki, tegyen le erről a katonai akcióról.

Mindezek ellenére világos, hogy a szélsőjobboldali izraeli kormány köreihez tartozó radikálisok a hetekben egy jeruzsálemi konferencián is követelték Gáza „teljes kitelepítését” és az övezet átadását zsidó telepeseknek, „büntetésül” a Hamasz október 7-i terrorakciója ellen.

A Hamasz közleményben ítélte el a hétfő hajnali, rafahi bombázást, azt „borzalmas mészárlásnak” nevezve. Hozzátették, mivel „az izraeli hadsereg a teljes palesztin nép ellen folytat háborút” ez lehetetlenné teszi azt, hogy a harcot egységeik egyszerűen abbahagyják, vagy tűzszünetet kössenek.