Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trollkodással készült Izrael külügyminisztere az európai uniós békecsúcsra

Hétfőn tartották az európai uniós külügyminiszterek csúcstalálkozóját, amelyen az előre kijelölt forgatókönyv szerint a blokk a gázai helyzet rendezéséről, valamint a kétállami megoldásról (az izraeli mellett egy működőképes palesztin állam megalakításának lehetőségéről) tárgyaltak az uniós miniszterek. A Joseph Borell, az EU külügyi főképviselője által vezetett csúcstalálkozón párhuzamosan tárgyaltak az uniós diplomaták a Palesztin Hatóság, valamint Izrael képviselőivel, bevonva Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia képviselőit is.

A csúcstalálkozón tárgyalt hosszú távú célokat Borrell előre meghatározta egy tízpontos tervben, amelynek célkitűzései között szerepel a Hamásztól mentes, megújult politikai alternatíva a palesztinok képviseletére, Izrael kétállami tárgyalásokba fektetett politikai akaratának újjáélesztése, az Izrael és a Palesztin Hatóság közötti közvetlen tárgyalások kikényszerítése, és egy következőkben összehívandó előkészítő békekonferencia megtervezése, amelyen az ENSZ, az EU, az USA és az Arab Liga is helyet foglalna.

A csúcstalálkozó első körében Izrael részéről meglehetősen kelletlen hozzáállás mutatkozott.

Az október 7-i, mintegy ezerkétszáz halálos áldozattal, és kétszáznál több ember elhurcolásával járó, Hamász-vezette terrortámadás óta több tízezer áldozatot szedő Gázai övezeti háborút folytató állam külügyminisztere, Jiszrael Katz a találkozóra oda egyáltalán nem illő videós prezentáció bemutatásával készült.

Katz az összegyűlt fődiplomatáknak egy, a Gázai övezet partja mentén létrehozandó  mesterséges sziget felépítéséről, és egy Izrael és India közötti új vasútvonal fejlesztéséről szóló videót mutatott be.

A diplomáciai életben igen durvának számító műsorra Josep Borrell meglehetősen ideges szavakkal reagált:

„Két nagyon érdekes videót volt szerencsénk megnézni, az egyik egy mesterséges sziget projektről szólt, amely kikötőként szolgálna… a másik pedig egy, a Közel-Keletet Indiával összekötő vasútvonal építésére irányuló projektről, amely szintén nagyon érdekesnek tűnt számunkra.

Úgy gondolom, hogy a miniszter úr jobban is felhasználhatta volna az idejét arra, hogy országa biztonsága (…) és a gázai halálos áldozatok száma miatt aggódjon.”

A matinéra a Palesztin Hatóság külügyminisztere, Rijjád al-Maliki is reagált:

„Nincs szükségünk semmiféle szigetre. Se természetesre, se mesterségesre. A szülőföldünkön fogunk maradni. Palesztina földje a miénk, hozzánk tartozik, és ott fogunk maradni”

– közölte.

Mivel Katz nem fűzött különösebb magyarázatot a videóhoz, nem volt az egybegyűltek számára teljesen egyértelmű, hogy a mesterséges sziget létrehozása a gázai lakosság kitelepítését célozza-e. Egy, Katz kíséretében utazó izraeli diplomata szerint ugyan a szigetre terveznének lakóházakat gázai lakosok számára is, ezeket szerinte nem a háború utáni újjáépítés helyett tervezik, és nem tervezik a gázai lakosságot hosszú távon kitelepíteni sem.

A bemutatott terv a New York Times-nak névtelenül nyilatkozó izraeli források szerint nincs elfogadva hivatalosan izraeli döntéshozók részéről, ami további üzenetet hordoz magában azzal kapcsolatban, hogy mennyire veszi komolyan az izraeli külügy az Uniót mint tárgyalópartnert.

Mindeközben az arab államok egy olyan kezdeményezésen dolgoznak, amely a gázai tűzszünet megkötésére és a túszok szabadon bocsátásának biztosítására irányul, egy szélesebb körű terv részeként.Ez a terv valószínűleg felajánlja Izraelnek a kapcsolatok normalizálását, ha beleegyezik a palesztin állam megteremtése felé tett „visszafordíthatatlan” lépések megtételébe. A kezdeményezést a következő hetekben publikálják majd várhatóan. Fajszal bin-Farhan szaúdi külügyminiszter múlt héten úgy nyilatkozott, hogy országa „biztosan” felvenné a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel egy tágabb politikai megállapodás keretein belül.

Az izraeli hadsereg az utóbbi időszakban Gáza várostól délre helyezte át hadműveleteit, ostrom alá vonva a korábbi biztonságos zónaként kijelölt déli Khan Junisz városát, ahol több százezer menekült próbálja túlélni a bombázásokat és az utcai harcokat. Sokan közülük iskolákban, kórházakban és sátorvárosokban húzzák meg magukat. Szerdán súlyos harcokat jelentettek a város legnagyobb kórházának közeléből, ahonnan az Orvosok Határok Nélkül beszámolója szerint több száz beteg, és több ezer lakos képtelen elmenekülni az intenzív összecsapások miatt. Az izraeli hadsereg utasította a lakosságot, hogy hagyják el Khan Junisz egyes részeit a hadműveletek miatt, így azokat a részeket is, ahol az említett Nasszer kórház, és két, sebesültek fogadására még alkalmas kisebb kórház is található.

 

Címlapkép: Gázaváros, El-Remal, 2023. október 9-én. Izrael október 10-én folytatta a harcot a Hamász harcosai ellen, és több tízezer katonát és nehézpáncélosokat vezényelt a Gázai övezet köré, miután hatalmas csapást ígért a Hamasz fegyvereseinek meglepetésszerű támadása miatt. Fotó: Naaman Omar\ apaimages