Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pedagógusok könnyedén kiperelhetik a nekik járó illetményeket

„Újabb siker”: a debreceni bíróság első fokú ítélete kötelezi a tankerületet, hogy három évre visszamenőlegesen fizessen illetménypótlékot azon helyettesítések után, amelyeket a megtartott óra előtt 96 órán belül rendelt el a munkáltató – számol be róla a Facebookon a Pedagógusok Szakszervezetével együttműködő, az illetmények kiperlésének ötletét adó ügyvéd, Zeke László, aki az említett perben is a felperes pedagógust képviselte.

Bevett gyakorlat a közoktatásban, hogy a helyettesítéseket ingyenmunkával oldják meg a munkáltatók. Azonban ez az eljárás jogellenes, a tanárokat munkájukért fizetség illeti meg. Ám ezért sok esetben kénytelenek a bíróságon megküzdeni. Most Debrecenben arról született döntés, hogy a felperes pedagógus megkapja az óradíjon felül járó, az óradíj 50%-nak megfelelő extra bérpótlékot – ez esetben 64 ezer forintot – azokért rendkívüli helyettesítésekért, amelyeket 96 órán belül rendelt el a munkáltató. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) által megosztott poszt alapján több hasonló ítélet született már Budapesten és Szombathelyen is, valamint további perek is várhatók az ügyekben. A poszt szerint érdemes minél több pedagógusnak bírósághoz fordulnia a járandóságért.

A mostani döntés jogalapját az a 2021-es (végül 2022 végén jogerőssé váló) ítélet adja, amelyről már korábban beszámoltunk. Az ítélet kimondja, hogy nem dolgoztathatják ingyen a tankerületek és más munkáltatók a pedagógusokat. Akkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) jogi képviseletében több pedagógus egyebek mellett azért perelte be a munkáltatóját, hogy kérelmezze: fizessék ki a helyettesítéseket. A bíróság helyt adott a pedagógusok keresetének, és így nem csak a PDSZ és az általa képviselt pedagógusok győztek, hanem olyan precedensértékű ítélet született, amely minden pedagógusra, illetve munkáltatóra vonatkozik.

A korábbi ítélet azonban korántsem jelenti, hogy az összes pedagógus automatikusan megkapja a neki járó fizetségeket. Összesen sok-sok száz, akár ezermilliárdos tételről van szó a PDSZ szerint, így nem csoda, hogy a tankerületek vonakodnak kifizetni ezeket a pénzeket – hiába járnának jogosan az elvégzett munkáért. Így a pedagógusok sok esetben kénytelenek egyesével vagy csoportosan kiperelni a nekik járó fizetséget és extra illetményeket.

Most a debreceni tanárperek közül az elsőben született a pedagógusoknak kedvező ítélet, azonban ezt az ítéletet még számos hasonló követheti.

Ahogy erre a győzelmi poszt is felhívja a figyelmet: „nagyon fontos”, hogy minél több pedagógus minél hamarabb kérje bíróságon ezt a járandóságot, hisz 3 év elteltével a követelés elévül, azaz 3 évnél korábbi elmaradt illetménypótlék bírósági úton sem hajtható be a munkáltatón.

„A perek elindításához nem kell egyéb, mint a KRÉTA rendszerből kinyomtatni az elmúlt három év helyettesítési naplóját, meg kell adni az ebben az időszakban hatályos alapilletményt (le kell fénymásolni a kinevezéseket), valamint a személyi adatok igazolásához (ügyvédi ügyintézéshez) szükséges személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya másolata kell. Fontos, hogy nem a pedagógusnak kell bizonyítania, hogy 96 órán belül rendelték el a helyettesítést, hanem az alperes tankerületnek. Ha nem tudja igazolni, hogy a helyettesítést 96 óra időköznél hosszabb időközzel rendelte el, akkor bukta van: fizetnie kell.”

– sorolja az ügyvéd posztja a praktikus információkat a pereskedéshez. Ahogy arra is rámutat, hogy a státusztörvény megszüntette ezt a lehetőséget is, 2024 január 1. napja után már semmi nem jár a helyettesítésekért, akkor sem, ha 96 órán belül rendelték el. Nem érdemes tehát várni a perrel. 

A státusztörvény, más néven bosszútörvény részleteit a szakszervezetek véleményével együtt ebben a cikkben foglaltuk össze.

Az ügyvéd szerint azért is érdemes minél több pedagógusnak perre vinnie az ügyet, mert a perköltséget minden számára vesztes ügyben a tankerület fizeti meg. Továbbá hatalmas extramunkát is jelent a pereskedés a munkáltatóknak, hisz ezekben az ügyekben a bizonyítási kényszer rájuk hárul. Így, megfelelő számú per komoly gondot okozhat a tankerületeknek, ütőkártyát adva a szakszervezetek kezébe.

Címlapkép: Mérce