Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az olajipar megrendezi nektek a következő klímacsúcsot is

Muktar Babajevet, Azerbajdzsán környezetvédelmi és természeti erőforrások miniszterét, az állami olajvállalat egykori menedzserét nevezték ki a posztszovjet országban novemberben megrendezésre kerülő COP29 klímakonferencia soros elnökévé, adta hírül a Guardian.

A figyelmesebb olvasóink vélhetőleg még emlékezni fognak rá, hogy pár hete írtuk a Dubajban decemberben megrendezett COP28 kapcsán, milyen árulkodónak tetszik, hogy az ENSZ által évente megrendezett találkozó vezetésére az emírségek Szultan al-Dzsabert, az Abu-Dzabi Nemzeti Olajtársaság (Adnoc) vezérigazgatóját kérte fel.

Erre tessék.

Ahogyan al-Dzsaber, akinek a nevéhez csakugyan kötődik egy megújulóenergia-fejlesztő vállalat is, Babajev is „zöldre mosható”.

Tudható róla, hogy 1994-ben csatlakozott az állami olajtársasághoz (Socar), ahol a külgazdasági kapcsolatok és a marketing területén dolgozott, amíg 2008-ban a vállalat ökológiai alelnökévé nem nevezték ki. A Guardian arról is ír, hogy alelnöksége ideje alatt ő felügyelte az azerbajdzsáni szennyezett talajok megtisztítását célzó programokat. Ezekből, mármint szennyezett talajból és ökológiai problémákból, igen sok van abban az országban, amelynek a területén 160 éve folyik kitermelés.

Ennek ellenére vélhetőleg alkalmas házigazdája lesz a COP-nak. Amint az Egyesült Arab Emírségek is az volt tavaly, habár a tíz legjelentősebb olajkitermelő ország egyike, s éppen egy éve határozott úgy, hogy a következő 5 évben napi 5 millió hordóra emeli a jelenlegi 3,5 milliós kitermelését.

Jávor Benedek, zöld politikus a Mércén közölt évértékelő írásában többek közt ezt írta a tavalyi ENSZ-klímacsúcsról: „nem járt messze attól, hogy végleg önmaga paródiájába forduljon. A klímacsúcsnak már a kiindulópontja is vitatható volt. Egy pazarló gazdagságát fosszilis energiahordozókból megteremtő, a velük való üzletelést továbbra is korlátlanul folytató, szélsőséges társadalmi és emberi jogi egyenlőtlenségeket felmutató helyszín adott otthont az idei találkozónak.”

A szerzőnknek az idei évértékelőjében könnyű dolga lesz:

csak az iménti sorait kell lemásolnia.

Máskülönben Babajev – az olajiparban eltöltött 26 év után – 2010-ben vált politikussá. A kormányzó Új Azerbajdzsán párt parlamenti képviselője lett, amely 1993 óta minden választást megnyert az országban. 2018-ban ökológiai miniszternek nevezték ki, és ebben a szerepkörben többször is érzékletesen lefestette, hogy az Azerbajdzsán által követelt, örmények lakta területeken miféle állítólagos ökológiai pusztítások zajlottak.

A Guardian arról is beszámolt, hogy Simon Stiell, az ENSZ éghajlat-változási ügyvezető titkára üdvözölte a kinevezést, és arra buzdította csapatát, hogy dolgozzon együtt Babajevvel.

Címlapkép: UNDP / Flickr