Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt a Black Friday: az Amazon-dolgozók világszerte több mint 30 országban sztrájkolnak

A „Fekete Péntek” alkalmából idén is világszerte sztrájba léptek a legnagyobb online kereskedelemmel foglalkozó cég dolgozói – számol be róla a Reuters. Az év legforgalmasabb napján több mint 30 országban szüntették be a munkát az internetes óriás különböző telephelyein a „Make Amazon Pay” („Fizessen az Amazon”) kampány keretében. A legtöbb akció a cég európai telephelyeire összpontosított, de voltak sztrájkok például Indiában is.

Németországban mintegy 250 dolgozó sztrájkolt ma egy lipcsei raktárban és további mintegy 500 munkavállaló a cég rheinbergi telephelyén.

A szakszervezet, a Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (Verdi) összesen öt németországi telephelyen hirdetett 24 órás sztrájkot. A szakszervezet kollektív bérszerződést követel. Az Amazon németországi szóvivője szerint a dolgozók tisztességes fizetést kapnak (kb. 14 eurót óránként), valamint hozzátette, hogy a sztrájk nem fogja megzavarni a fekete pénteki kiszállításokat.

Az angliai Coventryban több mint 200 amazon-dolgozó szüntette be a munkát. Az itteni Amazon raktárban az év eleje óta egymást érik a sztrájkok, a munkások 15 fontos órabért követelnek. Az olasz CGIL a Castel San Giovanni-i Amazon raktárban tartott ma sztrájkot, míg a spanyol Amazon-szakszervezet arra szólította fel a dolgozókat, hogy hétfőn, a tíznapos leárazás utolsó napján tegyék le a munkát műszakonként egy órára.

Végezetül Franciaországban az ATTAC nevű globalizációs-ellenes szervezet arra buzdította az aktivistáit, hogy plakátokkal és ragasztószalagokkal rongálják meg az Amazon automata állomásait, hogy ne lehessen csomagot kézbesíteni általuk. A szervezet elmondása szerint tavaly nagyjából 100 ilyen automatát vették célba, idén viszont még többet szeretnének átmenetileg használhatatlanná tenni.

A 2020 óta minden évben megtartott kampányt idén az UNI Global Union koordinálja, de ezúttal is rengeteg szervezet összehangolt akciójáról van szó. A szervezők között van például a Janisz Varufakisz, volt görög pénzügyminiszter alapította Progresszív Internacionálé, a Greenpeace, a Bernie Sanders alapította Our Revolution, az Amazon Workers International stb. 2021-ben Magyarországon a Szikra Mozgalom is csatlakozott a kampányhoz.

„A problémák ugyanazok, nem számít, hol vagy, nem számít, milyen országban vagy – minden ugyanaz.” 

– mondta el Jessi Moreno, a kaliforniai sivatagban fekvő palmdale-i Amazon munkatársa mai beszédében a Guardian beszámolója alapján. A kampány honlapjának összefoglalója szerint (ahol térképen is lehet követni a sztrájkokat)

az Amazon kizsákmányolja a munkavállalókat, a közösségeket és a bolygót is.

Miközben 2023 harmadik negyedévében megháromszorozta a nyereségét, a dolgozóit eldobható munkaerőként kezeli, nagyon gyors fluktuáció jellemzi az Amazon-telephelyeket. Miközben 2022-ben 50 milliárd eurós bevételt termelt, már öt egymás követő évben nem fizetett adót európai székhelyén Luxemburgban. És habár tavaly 0,4 százalékkal csökkent a vállalat károsanyag-kibocsátása, ebben a tempóban 2378-ig kéne várni arra, hogy karbonsemleges legyen.

(Reuters, Guardian, Make Amazon Pay)