Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Fizessen az Amazon!” – Világszerte tüntetéseket és sztrájkokat szerveznek az Amazon ellen Fekete Péntekre

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Black Friday idén nem csak a vásárlási akciókról fog szólni – a több mint 70 szervezetből álló Make Amazon Pay (Fizessen az Amazon) koalíció kontinenseken átívelő tiltakozást szervez a november 26-i Fekete Péntekre az Amazon-óriásvállalat ellen. Hasonló tüntetésre már a tavalyi Fekete Pénteken is sor került, a szervezők idén viszont a tavalyinál „sokkal nagyobb” sztrájkokat és demonstrációkat ígérnek. Tavaly a Make Amazon Pay-t 50 szervezet indította útjára, ehhez csatlakozott azóta további 20 szervezet, s a tavalyihoz képest négy országgal bővült a demonstráció helyszíneinek száma.

A globális tiltakozás összehangolásában a legkülönfélébb szervezetek – szakszervezetek, környezetvédelemmel, adóigazságossággal és adathalászattal foglalkozó csoportok, baloldali mozgalmak stb. – vesznek részt. A szervezők között van például a Janisz Varufakisz, volt görög pénzügyminiszter alapította Progresszív Internacionálé, a Greenpeace, a Bernie Sanders alapította Our Revolution, az Amazon Workers International stb.

Az Amazon gazdasági túlhatalmát illusztrálandó a szervezők kiemeltek nyolc Amazonhoz köthető helyszínt, ahol tiltakozni fognak november 26-án:

  • egy olajfinomító Latin-Amerikában
  • egy ellátási láncban résztvevő gyár Ázsiában
  • egy konténerhajó Latin-Amerikában
  • egy Amazon-raktár Észak-Amerikában
  • egy kamiongarázs Európában
  • egy pénzügyminisztérium Európában

S ahogy az Amazon hatalma a világgazdaságban sokrétű, úgy a Make Amazon Pay követelései is sokszínűek. Az alapvető követelés a munkafeltételek javítása – a tisztesség bérek, a szakszervezethez való csatlakozás joga, a munkakörülmények javítása stb. Miközben a koronavírus-válság alatt az Amazon ‘nélkülözhetetlen dolgozói’ magasabb béreket voltak kénytelenek követelni, az Amazon tulajdonosa történelmi világrekordot döntött vagyonosodásban – Jeff Bezosnak, a világ leggazdagabb emberének vagyona 2020-ban meghaladta a 200 milliárd dollárt, ami a történelemben példa nélküli vagyon.

Az Amazon-raktárakban általános probléma a munkahelyi balesetek gyakorisága, a wc-szünet hiánya és a dolgozók megfigyelése kamerákkal. Az Amazon a kiterjedt adatgyűjtési rendszeréről is hírhedt, ezért is vannak Make Amazon Pay-nek adathalászat ellen küzdő tagszervezetei is.

A Make Amazon Pay a dolgozók helyzetének javítása mellett azt is szeretné elérni, hogy a nagyvállalat végre fizessen adót. Az Amazon 2019-ben ugyanis csupán 1,2% adót fizetett az Egyesült Államokban, ahol a cég be van jegyezve, bár ez fejlődésnek mondható az ezt megelőző két évben fizetett 0%-hoz képest.

Az Amazon magasabb beosztású alkalmazottjai pedig már évek óta követelik, hogy a cég tegyen többet a klímaváltozás ellen, amelynek következményei aránytalanul sújtják a rosszabb társadalmi helyzetben lévőket, közülük is elsősorban a színesbőrűeket. Ezért is képezi fontos részét a Make Amazon Pay követeléseinek a környezetvédelem, azon belül is a karbonsemlegesség.