Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

50-100 csecsemő ragad kórházi osztályokon hónapokra, mert nem tudják ellátni őket az állami gondozásban

Rendszeresen ragadnak állami gondozásba kerülő csecsemők kórházi osztályokon több hónapra, mert nincs elég nevelőszülő, illetve az életkoruknak megfelelő intézményi ellátás – hívja fel a figyelmet a számos szakmai civil szervezetet tömörítő Gyermekvédelmi Civil Koalíció nyilatkozata a gyermekvédelmi törvényt (az 1997-est, amely még tényleg a gyerekek jogainak védelmében íródott) sértő, megdöbbentő gyakorlatra.

Bár a kormány maga is szorgalmazza a nevelőszülők számának növelését – kommunikáció szintjén legalábbis –, és törvény is kötelezte arra, hogy 2016. december 31-ig minden családjából kiemelt 12 éven aluli gyereket gyermekotthon helyett nevelőszülőnél helyezzenek el, ennek 2021 végéig sem tudott Magyarország eleget tenni. A civil koalícióban is részt vevő Hintalovon Alapítvány idei gyermekjogi jelentése szerint 2022-ben több mint 1500 12 évesnél fiatalabb gyerek nevelkedett intézményi keretek közt.

Még a 3 éves kor alatti állami gondozott gyerekek közül is 332-en gyermekotthonban éltek, közülük 151 0-12 hónapos csecsemő volt. A jelentés szerint fontos kiemelni, hogy a kormánynak nincs olyan stratégiája, amely választ adna arra a kérdésre, hogy mi a teendő abban az esetben, ha nem nő a nevelőszülők száma az elképzelések szerint.

A Hintalovon szerint ugyanakkor az erőltetett nevelőszülői elhelyezés is egyre több problémát jelent, miközben az alternatív ellátás egyéb formáit (így pl. a lakásotthoni férőhelyek bővítésére) nem segíti elő a kormány. Mint arra a szakértők rámutattak, a megnövekedett energiaárak, illetve a rohamosan növekvő infláció következtében tovább nőhet a gyermekvédelmi szakellátásba kerülő gyerekek száma (annak ellenére, hogy pusztán anyagi okból a törvény szerint nem emelhető ki gyermek a családjából). Ez állhat annak a hátterében, hogy tavaly folytatódott az évek óta tartó tendencia, miszerint a nevelőszülők egyre több gyereket nevelnek egyidejűleg. Míg 2001-ben még nevelőszülői családonként átlagosan két gyerek volt jellemző, 2022-ben átlagosan három gyerek nevelkedett egy nevelőszülői háztartásban.

Az utóbbi években jelentősen, huszonegyezerre emelkedett a családjukon kívül nevelkedő gyermekek száma, ugyanakkor ezzel egyidejűleg a nevelőszülők száma (mintegy hatezer) alig változik. A nevelésbe vett gyermekek több mint 70%-a nevelőszülőknél nevelkedik, a többiek gyermekotthonokban. Számos megyében, elsősorban az alföldi megyékben, továbbá Borsod-Abaúj Zemplén megyében a bekerülő gyermekek számának növekedése a nevelőszülők csökkenő vagy stagnáló létszámával párosul.

„A helyzetet nehezíti a 12 éven aluli gyermekek, de különösen a csecsemő és kisgyermekkorúak kirívóan elnehezült nevelőszülői elhelyezése.”

Ez pedig azért is nagyon súlyos probléma, mert a koragyermekkor a gyermekek fejlődése szempontjából az egyik legmeghatározóbb és legérzékenyebb időszak, ezért a 3 év alatti gyermekek védelme kiemelten fontos

– olvasható a gyermekjogi szervezetek közös nyilatkozatában.

A civilek saját forrásaikra hivatkozva azt írják, a nevelőszülői kapacitáshiány következtében napjainkban körülbelül 50-100 csecsemő „várakozik” több hónapig kórházi körülmények között, a finoman szólva sem ideális helyzetről pedig az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) 2022-es jelentése is beszámolt. Emellett az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított idén a nevelőszülőkhöz kerülő gyerekek ellátásának minőségével kapcsolatban. Az ombudsmani jelentés arról számol be, hogy

„az OGYSZ igazgatójának tájékoztatása szerint a fővárosban nincs megfelelő számú nevelőszülő a 0-3 éves kor közötti gyermekek gondozására, nevelésére. Az egészségügyi intézményből kikerülő, valamint a csecsemőkorú gyermekek elhelyezése a megkérdezett szakszolgálatok szerint Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Hajdú-Bihar megyében is nehézségekbe ütközik, nevelőszülők hiányában csak intézményes elhelyezésre nyílik lehetőség”.

A gyermekjogi szervezetek arra is emlékeztetnek, hogy az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is figyelmeztette Magyarországot, hogy „kezelje prioritásként a családok szociális védelmi intézkedéseit annak megakadályozása érdekében, hogy a gyermekek, különösen a 3 év alatti gyermekek, alternatív ellátásba kerüljenek.”

„A 3 év alatti gyermekek helyzete azonban 2023 őszén még változatlan” – szögezik le a civilek, hozzátéve: bár akad még néhány olyan vármegyei és fővárosi szakszolgálat, ahol sikerül megfelelő elhelyezést biztosítani a gyerekeknek, azonban a kórházi elhelyezés országszerte ma is jellemző „megoldás”.

„A pontos számokat nem ismerjük, de a hozzánk beérkezett jelzések alapján van olyan vármegye, ahol megközelítőleg 30 csecsemő van napjainkban kórházi osztályon elhelyezve.

Mindez ellentmond a Gyermekvédelmi törvénynek és a gyermekek legfőbb érdekeinek, s bár az egészségügyi rendszer „kényszerű segítő gondozást” nyújt a gyerekeknek, azonban mindez a gyermekvédelmi szakellátás feladata” – írják.

A Gyermekjogi Civil Koalíció mindezek fényében felkérte a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazati irányítókat, hogy a konkrét „kórházi gyermekügyeket” vizsgálják ki és tekintsék át a gyermekvédelmi ellátórendszer hiányosságait, a gyermekközpontúság érvényesülését, különös tekintettel a 3 év alatti gyermekek elhelyezési nehézségeire, az esetleges örökbefogadásukra, valamint a gondozásukat vállaló vagy éppen azt nem vállaló nevelőszülők helyzetére.

A Gyermekjogi Civil Koalíció tagjai:

Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért
Család, Gyerek, Ifjúság Egyesület
Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE)
Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány
Igazgyöngy Alapítvány
Jogismeret Alapítvány
Magyarországi Terre des hommes Alapítvány „Lausanne” MPT Gyermekérdekek Szakosztálya-Korczak Munkabizottság Pressley Ridge Magyarország Alapítvány
Rosa Parks Alapítvány
SOS Gyermekfalvak Magyarország
UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány
Világszép Alapítvány

Címlapkép: MTI/Vajda János