Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az akkugyári nikkelmérgezés és a szívelégtelenség is rejtve maradhat, ha a kormány megszünteti a dolgozók orvosi vizsgálatát

Felháborodtak a szakszervezetek a Semjén Zsolt által kedd éjjel benyújtott törvénymódosító javaslat miatt, amely „a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítése” és „a közigazgatás hatékonyságának növelése” céljából megszüntetné a dolgozók kötelező munkaalkalmassági vizsgálatát.

A miniszterelnök-helyettes által jegyzett törvényjavaslat, melyet az atv.hu szúrt ki, rengeteg nyitott kérdést hagy azzal kapcsolatban, mely dolgozóknak írnának elő továbbra is orvosi vizsgálatot.

„Jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket (foglalkozásokat), amelyek esetében a munkára való alkalmasságról továbbra is orvosi vizsgálat alapján kell dönteni, emellett a munkáltató is elrendelheti az orvosi vizsgálatot. Az ágazati miniszter – az egészségügyért felelős miniszterrel és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben – kap felhatalmazást azon munkakörök, feladatkörök és álláshelyek megállapítására, amelyek esetében a munkára való alkalmasság megállapításához mindenképp orvosi vizsgálat szükséges” – olvasható a feltűnően sokszor feltételes módban fogalmazó javaslatban.

A számos más jogszabályi változtatást is tartalmazó salátatörvény általános indoklása szerint „a vállalkozások sikeressége érdekében” „olyan jogi környezetet kell kialakítani, amiben az adminisztráció időbeli és pénzbeli költségei minimálisak, így az erőforrásaikat a jogszabályoknak való megfelelés helyett a működésükre, a termelésre tudják fordítani.”

A dolgozók érdeke azonban nem a munkáltatók életének feltétel nélküli egyszerűsítése az ő kárukra – figyelmeztetnek a szakszervezetek.

A törvénymódosítást két nagy szakszervezeti tömörülés, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is határozottan ellenzi, álláspontjuk szerint ugyanis a kormány a dolgozók életét veszélyeztetné, ami Magyarországon így is rövidebb, mint az eu-s átlag.

A szakszervezetek hangsúlyozzák: amellett, hogy a munkahelyi orvosi vizsgálat a biztonságos munkavégzés egyik feltétele, az egyes tevékenységek során elszenvedett egészségkárosodás azonosításában és prevenciójában is kiemelt szerepet játszik (pl. kiderül, hogy egy akkugyári dolgozó mennyi nikkelt szippant be), valamint – akár a munkától független – súlyos betegségekre (pl. szívelégtelenségre) is fény derül ezeken a vizsgálatokon.

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke mai közleményében a szakszervezetek tapasztalataira hivatkozva határozottan állítja, az egészségügyi szűrést a munkavállalók ingyenes, a munkához tartozó szolgáltatásnak tekintették, s a munkáltatóknak sem került vagyonokba eleget tenni a törvényi előírásnak.

„A munkavállalónak törvényben előírt joga van egészséges környezetben dolgozni. Nem vagyunk a középkorban – ne is lépjünk oda vissza –, ezt a jogot már senki nem veheti el az emberektől”

– szögezte le az elnök. A szakszervezeti szövetség szerint a háttérben a külföldi munkavállalók foglalkoztatásának egyszerűsítése állhat, a törvénymódosítás azonban a magyar munkavállalóknak (is) sértené a jogait. A vendégmunkások érdekvédelme ráadásul a magyar dolgozók érdeke is a VDSZ szerint. A szakszervezeti szövetség a magyar munkavállalók érdekeit képviseli azzal, hogy támogatja a Magyarországra érkező munkavállalókat a szerveződésben, így a munkáltatók kevésbé tudják lenyomni a béreket.

A VDSZ emlékeztet: év eleje óta a munkájuk miatt megbetegedett dolgozónak nem kell végkielégítést fizetni, mert a szabályok lehetővé teszik a munkavállaló otthontartását fizetés nélkül, az újabb törvénymódosítással pedig tovább súlyosbítja a helyzetet a kormány. „A dolgozók eddigi teljes jogbiztonságának megszüntetése után a kormány már az egészségüket is kockára teszi” – fogalmaznak az érdekvédők. Emellett nemrég – a mostanihoz hasonlóan szintén salátatörvénybe csomagolva – a munkavédelmi oktatást is eltörölte a kormány, „az állam működésének egyszerűsítése” érdekében.