Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szombaton ünnepeljük együtt a 6 éves Mércét!

Több év kihagyás után az idén újra lehetőség nyílik arra, hogy Veletek, olvasóinkkal és nézőinkkel, támogatóinkkal és szövetségeseinkkel, valamint tágabban a Mércét platformnak tekintő alkotói közösséggel együtt ünnepeljük meg, hogy már 6 éve van egy közös lapunk. Egy olyan médium, ahol arról írhatunk, szabadon és felelősséggel, amit igazán fontosnak és érdekesnek tartunk, és ahol közös felelősségünk is, hogy miről, hogyan cserélünk eszmét.

A Mércére a magyarországi médiatérben talán egyedülálló módon, társadalmi ügyek mellett elkötelezett módon írjuk híreinket és a nagyobb formátumú tartalmakat, miközben az elmúlt 6 évben több mint 800 szerző bízta ránk gondolatait, publicisztikáját vagy elemzését. Mindennek finanszírozását túlnyomóan ma is olvasóink támogatása biztosítja. Nagyon hálásak és büszkék vagyunk, hogy egy valóban közösségi médiát működtethetünk!

És nagyon örülnénk, ha Te is velünk tartanál, kedves Olvasó, október 28-án a Gólyában, hogy megünnepeljük: még mindig talpon van Magyarország első, közösségi támogatással alapított, és ma is egyetlen baloldali, közéleti lapja, ami Nélkületek nem létezne.

Rengeteg minden történt velünk az elmúlt évben, és tervekben sincs hiány, miközben továbbra is ott vagyunk az utcán, és közvetítünk onnan, ahol a hétköznapi küzdelmeink zajlanak, legyen az diák- és klímatüntetés, sztrájk vagy kilakoltatás. Az álmunk, hogy egy (anyagilag is) fenntartható, innovatív és fejlődni képes, erős szövetségi hálóba illeszkedő intézményt működtessünk, egy olyan médiaműhelyt, amelynek fókuszában mindig az emberek, a társadalom érdekei és jóléte állnak.

Igyekszünk formálni a társadalom szemléletét – de ez mit sem érne a közösség nélkül: és még ha küzdelmesnek, sőt, néha kudarcosnak is érezzük, amit csinálunk, egymást segítve, inspirálva és egymásért felelősséget vállalva dolgozunk nap mint nap, vállt vállnak vetve egy jobb világért. Mindebben rendszeres szerzőink és olvasóink, támogatóink a társaink és támaszaink. Azt reméljük, hogy szombaton Veletek együtt koccinthatunk a közös erőfeszítéseinkre, tanulságos kudarcainkra és sikereinkre is!

Csoportkép a Mérce szerkesztőségéről 2023 szeptemberében.

A születésnapi programot 18:15-től egy kerekasztal-beszélgetéssel indítjunk majd arról, hogy mi zajlik a Mérce kulisszái mögött. Mit jelent 2023-ban az, hogy a dolgozók lapja vagyunk? Hogyan kellene a nők elleni erőszakról írni, és miért csinálják annyian rosszul? Miért fontos, hogy a Mérce élőben közvetítsen az eseményekről? Hogyan tudunk eljutni az olvasókhoz, és hogyan lesznek támogatóink a web 2.0 és a digitális platformkapitalizmus korában? Erről is mesélnek majd a Mérce munkatársai, Lehoczki Noémi, Juhász-B. Kincső, Fazekas Lázár Benjámin és Müller Tündér.

19:30-tól pedig kollégáinkkal és szövetségeseinkkel együtt lépünk színpadra, hogy beszélgessünk a baloldali médiumok szerepéről, az egymástól független, de közös hálózatot szervező szellemi műhelyek erejéről. Velünk lesz Éber Márk Áron az Új Egyenlőségtől, Piróth Attila A munkásosztály történetétől, és Bertalan András Miklós a Tettől.

Majd az este köszöntőkkel, pár meglepetéssel és szuper zenés programokkal folytatódik. Az alternatív rockban utazó Pluto, majd a dühös shoegaze-emo-punk trió, a Hexa csatlakozik hozzánk a Gólyában, fél 12-től pedig a PÉNZ kollektívából ismerős DJ Zsaru és DJ Csipsz zenéire bulizunk majd, akiknek rendszerkritikai képessége láttán csak pislogunk.

Ha nem tudsz velünk tartani, de Te is hozzájárulnál, hogy az intézmény, amit együtt építettünk fel, stabilabban tudjon működni a jövőben, akkor szállj be egy-egy tartalmunk elkészülésébe. Már csak 2 millió forint hiányzik, hogy az idei kiadásainkat finanszírozni tudjuk!

De legfőképp azt reméljük, hogy szombaton személyesen is találkozhatunk, hogy beszélgessünk, és megköszönhessük, hogy már 6 éve együtt csinálhatunk szabadon újságot Veletek!

Kiemelt kép: A grafika Juhász Vanessza munkája.