Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több százezer roma gyermek nem azt érdemli, hogy másodosztályú oktatásban részesüljön

Az alábbi beszéd október 14-én, a már tízéves hagyományra visszatekintő Roma Büszkeség Napján hangzott el. Szerzője, Horváth Viktória az 1Magyarország Kezdeményezés és a Polgár Alapítvány oktatási ügykoalíció tagja, az Együttnevelés Szövetség alapító tagja, emellett roma mediátorként dolgozik egy csobánkai szülői közösségben, melynek célja, hogy pozitív kapcsolatokat építsen és ápoljon az oktatási intézmények és a közösség között. Azért küzd, hogy megszűnjön a roma tanulók mindennemű elkülönítése Magyarországon: „Úgy gondolom, alapvető fontosságú, hogy az érintettek hangja meghallgatásra találjon és hangosan zengjen. Hiszek abban, hogy közösen képesek vagyunk változást hozni az oktatás területén, hiszen a jövő generációjának sorsa forog kockán.”


Sziasztok…. Te aven baxtale romale!

Horváth Viktória vagyok, büszke roma, az 1 Magyarország Kezdeményezés aktivistája, roma nő, roma anya, magyar állampolgár!

Őseim itt éltek-haltak, harcoltak a hazáért, építették az országot. E földben nyugszanak, ugyanúgy, mint a ti őseitek! Hatszáz éve itt vagyunk!

Ez az ország a miénk is, még akkor is, ha sokan vannak, akik szerint ez nem így van. De mi nem az ő engedélyükre várunk! Hiszen megharcoltak, megdolgoztak érte az őseink, és megtesszük ezt mi is nap mint nap!

Az országban azonban nincsen egyenlőség!

Mindannyian átéltük már, mennyivel nehezebb boldogulni, ha barnább a bőröd.

Az élet minden területén megtapasztaljuk a kirekesztés valamilyen formáját, de meggyőződésem, hogy az iskola az a hely, ahol a legnagyobb károkat szenvedi el a mi népünk!

Büszke romák vagyunk? (a tömeghez fordulva)

Ma 10 roma diákból 6 olyan iskolában vagy osztályban tanul, ahol ők vannak többségben. Van olyan település, ahol a roma gyerekek évek óta konténerekben tanulnak, nem ritka, hogy a cigány diákoknak más bejáraton kell közlekedniük, és külön ballagnak nem roma társaiktól. A külön oktatás ráadásul szinte minden esetben beázott falakat és alacsony minőségű pedagógiai munkát is jelent.

Az elkülönítés legsúlyosabb formája pedig az, amikor úgy különítik el őket speciális iskolákba és osztályokba, hogy ezt az értelmi képességük nem indokolná. Ezekben az iskolákban, osztályokban jóval gyengébb a követelmény, ezért drámaian csökkennek a továbbtanulási esélyek. És bár több pénzt kap az iskola ezen gyerekek után, sokszor hiányzik a gyógypedagógus, vagy más szükséges, a szakvéleményekben előírt fejlesztéseket nem biztosítanak.

Eközben pedig a valóban sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók tömegei sem kapják meg a megfelelő segítő szolgáltatásokat.

Az elkülönítés, a súlyos oktatási hátrányok mellett, maradandó lelki sérülést is okoz a roma gyerekeknek: már kiskorukban beléjük nevelik, hogy kevesebbet érnek, mint a társaik!

Egy Magyarország van, ide tartozunk!

Változásra van szükség!

  • Több százezer roma ember, magyar állampolgár nem azt érdemli, hogy másodosztályú oktatásban részesüljön, hogy csak a közmunka, a napszám és a gépsorok melletti robot legyen az osztályrésze!
  • Nem mehet tovább, hogy a gyerekeket szociális hátrányuk vagy bőrszínük miatt tanulásban akadályozottnak minősítsenek, csak azért, hogy nagyobb forrásokhoz jusson az iskola, és ne kelljen a többiekkel együtt tanítani őket!
  • Nem mehet tovább, hogy Magyarország olyan oktatási rendszert finanszírozzon, ami nem adófizetőket, hanem állami gondoskodásra szorulókat nevel gyerekek százezreiből!

Barátaimmal és kollégáimmal ezért szövetségre léptünk!

Roma és nem roma szülők, roma és nem roma pedagógusok, az ország sorsáért aggódó állampolgárok vagyunk.

Azért szerveztük meg az Együttnevelés Szövetséget, hogy megváltoztassuk a közgondolkodást a roma és nem roma gyerekek együttnevelésével kapcsolatban!

Célunk, hogy egyre több ember ismerje fel: a roma gyerekek indokolatlan SNI-vé minősítése súlyos károkat okoz az országnak, amellyel minden érintett csak veszít, hiszen sem a roma tanulók, sem a valódi SNI-s gyerekek nem kapják meg a nekik járó ellátásokat.

Egy olyan hazában akarunk élni, ahol minden szülő biztonságban tudhatja gyermekét az óvodában vagy az iskolában, ahol a gyerekek bőrének színe nem okoz hátrányt, ahol a roma gyerekek is bátran és méltósággal élhetik meg identitásukat ezen intézmények falai között.

Hiszünk abban, ha elegen leszünk, és elég hangosan követeljük, akkor a mindenkori kormány sem tehet mást, mint hogy végre hatékonyan fellép a roma gyerekek külön oktatása ellen.

Hamarosan mozgalmat indítunk az együttnevelésért!

Megtaláltok minket a Facebookon, az Együttnevelés Szövetség oldalon.

Segítsetek nekünk abban, hogy minél több ember ismerje fel: minden gyereket megillet a jól felszerelt intézmény, a minőségi oktatás és az egyenlő bánásmód!

Csatlakozzatok hozzánk! Gyerekérett iskolákat akarunk!

Egy Magyarország van, hatszáz éve hazafiak vagyunk. Idetartozunk!

Az Együttnevelés Szövetség tagjai az elmúlt hónapokban számos településen gyűjtöttek eseteket érintett szülőktől és gyerekektől, akik valamilyen módon áldozataivá váltak az SNI-vé minősítésnek, illetve az elkülönítésnek.

E történeteket fogják bemutatni a Belügyminisztérium előtt október 19-én 13.30-tól, egy rendhagyó demonstráción, amely keretében Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár részére szeretnék eljuttatni követeléseiket.

A Polgár Alapítvány segítségével létrejött szövetséghez több civil szervezet, köztük a Tanítanék Mozgalom, az 1 Magyarország Kezdeményezés, valamint a Rosa Parks Alapítvány is csatlakozott.

Helyszín: Belügyminisztérium, Budapest V. ker., Széchenyi István téri bejárat előtt.

Az esemény Facebook-oldala itt található.

Címlapkép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA