Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tucat ellenzéki politikust tartóztattak le török rendőrök, majd szétverték pártjuk sajtótájékoztatóját

Hétfőn reggel a török rendőrség összehangolt akció során, mintegy 26 helyszínen intézkedve legalább 20 ellenzéki politikust és aktivistát vett őrizetbe Isztambulban és Kırklareli városában. A hatóságok a letartóztatottakat egy isztambuli rendőrkapitányságra vitték, az őrizetbe vételek okáról tájékoztatást cikkünk publikálásáig nem adtak.

A letartóztatott politikusok jelentős része a baloldali ellenzéki Népi Demokratikus Párt (HDP) központi tanácsának tagja, kerületi és városi vezetője.

A HDP az esettel kapcsolatban közleményt adott ki, melyben azt írják:

„Ma reggel Isztambulban több tucat barátunkat, köztük a párttanács tagjait, kerületi társelnököket, kerületi és városi vezetőket, valamint pártunk tagjait tartóztatták le törvénytelenül. Egy lépésnyire sem fogtok tudni minket visszaszorítani elnyomással, manipulációval vagy erőszakkal.”

A zöld baloldali párt napközben megpróbált sajtótájékoztatót is tartani letartóztatott társaik ügyében, de az eseményt az isztambuli rendőrség minden skrupulus nélkül, szó szerint szétverte:

A félbeszakított sajtótájékoztatón további 10 HDP-tagot vettek őrizetbe a török rendőrök. A békés gyülekezés megtámadása elleni tiltakozásképp a HDP tagjai ülődemonstrációba kezdtek a párt székházában. A helyszínen lévők bejelentették, hogy mindaddig folytatják a demonstrációt, amíg társaikat szabadon nem engedik.


Mint arról a Mérce rendszeresen beszámol, a törökországi kurd etnikumot is képviselő, ökoszocialista párt ellen a török állam hosszú évek óta folytat politikai elnyomó kampányt.

A szocialista, feminista és zöld, a törökországi kurdok képviseletét ellátó HDP-t 2016 óta folyamatosan és durván üldözi a jelenlegi török rezsim. Bár a 2016-os, ma is homályos hátterű puccskísérlet után elsősorban a feltételezett, külföldről támogatott „gülenista felbujtók” ellen indítottak tömeges politikai üldözést, letartóztatva, állásukból elbocsátva és bebörtönözve tízezreket, a rezsim hamarosan lecsapott a HDP-re is. 2016 és 2020 között csak a HDP tagjai és vezetői közül 20 ezer embert tartóztattak le mondvacsinált okokkal, közülük 10 ezret börtönbüntetésre is ítéltek. A 2017-es helyhatósági választásokon taroló HDP polgármesterei közül 37-et egész egyszerűen eltávolítottak, és helyükre a kormánypárt, az AKP (Adalet ve Kalkınma Partisi – Igazság és Fejlődés Pártja) bizalmasait ültették. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2019-ben felszólította Törökországot, hogy engedje szabadon a jogtalanul börtönre ítélt HDP-elnököt, Selahattin Demirtaş-t. Demirtaş azóta is börtönben ül.

A letartóztatások, vádemelések és bebörtönzések hivatalos oka legtöbb esetben a 2014-es „kobanî zavargásokhoz” köthető. Mint ismeretes, az Iszlám Állam ebben az évben – hatalma tetőpontján – érte el a többségében kurd lakosságú szír-török határvárost, Kobanî-t. Bár addigra már teljesen egyértelmű volt, hogy a modern idők legbrutálisabb terrorszervezete népirtásra készül a városban, a török rezsim megtiltotta a kurdoknak, hogy a pár kilométerre lévő városba átmenjenek Törökországból, annak ellenére, hogy sokan saját családjuknak szerettek volna segíteni vagy felvenni a harcot a terroristákkal. Nemcsak a lakosságnak, de mindenféle szövetségesnek is megtiltották az átkelést: Kobanî elveszejtése volt a cél. A város ostromának tehetetlen szemlélésére kényszerített kurdok körében hamarosan zúgolódás támadt, ami gyorsan zavargásokba fordult a lezárt határnál felállított kerítéseknél. A tüntetéshullámnak végül több mint 30 halálos áldozta lett.

A HDP a tüntetések célját mindvégig támogatta, de az erőszakot elítélte, és békére intett. Ennek ellenére, amikor a szükség úgy hozta, az AKP-nak könnyű volt arra hivatkoznia, hogy mindvégig a HDP „hergelte az embereket”. Ez az érv már a 2019-es helyhatósági választásokon előkerült, amikor Erdoğan és pártja csúnyán felsült, a legnagyobb városokat szinte mind elvesztették, és a kurd többségű délkelet-törökországi tartományokban a HDP tört előre.

A 10 százalék körüli támogatottsággal bíró HDP leszerelésére törő ellencsapások végül 2021-ben, a párt betiltását célzó vádemelésben érték el tetőpontjukat.

(Bianet; Mérce)
(Kiemelt képünk illusztráció)