Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Szerveződjetek, hogy elkapjuk őket! A hegyek tele vannak velük!” – Vadásznak a menekültekre a görög határszélen, mert úgy vélik, ők okozták az erdőtüzeket

Miután az a hiedelem terjedt el Görögországban, hogy a „migránsok” felelősek az erdőtüzekért és akadályozzák az oltást, önjelölt milíciák üldözik őket, írja a Neues Deutschland lap online kiadása.

A baloldali híroldal úgy értesült, hogy augusztus utolsó hetében a hatóságok legalább 19 összeégett holttestet találtak Görögország Törökországgal határos területein, köztük két gyermekét. Az áldozatok valószínűleg bevándorlók voltak, akiket Törökországból csempésztek át a határfolyón.

Az Euronews egészen barbár esetről számolt be augusztus végén. A közösségi médiában egy görög férfi a „vadásztrófeáival” dicsekedett. A kamera vagy két tucatnyi, a férfi furgonjának platóján összezsúfolódott menekültet mutat.

A jelenet Évroszban, a Törökországgal határos északkelet-görögországi régióban játszódik. A katonai öltözékben feszítő ember a menekülteket okolja a térségben pusztító tüzekért.

„Fel fognak égetni minket”, mondja el, és arra biztatja a görögöket, hogy kövessék a példáját: „Szerveződjetek, hogy elkapjuk őket! A hegyek tele vannak velük”.

A közösségi médiában szélsebesen terjedtek el azok a pletykák, amelyek a fellobbanó erdőtüzeket a menekültekhez kötik. Más változatokban török vagy orosz ügynököket, illetve az országban élő muszlim kisebbség tagjait teszik felelőssé a tüzekért. Az önjelölt „seriffek” a WhatsAppon keresztül egyeztetnek arról, hogy melyik erdőrészen érdemes kutatni. Az egyik csoport Ainisio Delta néven nevezi magát, amely az Évrosz folyó ősi neve. A csoport 2019 óta aktív a Facebookon. Tagjai a határ őreinek tekintik magukat, mások szerint nem többek, mint fasiszták.

A Neues Deutschland megemlíti, hogy a milíciák egyes tagjai olyan törvényszegők közül verbuválódnak, akik évek óta illegális építkezéseket folytatnak az Évrosz-delta környékén. Mindenesetre élvezik Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök bizalmát, aki még a tavalyi választások kampányidőszakában látogatott el hozzájuk, hogy biztosítsa őket a támogatásáról.

Mi több, az önbíráskodóknak pártja is van a parlamentben. A Görög Megoldás (Elliniki Lysi, EL) párt több képviselője is arról beszélt, hogy a gyújtogatásokat a „migránsok” követték el.

S bár a szélsőjobboldali hangadók és újságok hergelése után, az önjelölt határvédők akcióit követően 13 menekültet csakugyan letartóztatott a rendőrség gyújtogatás vádjával, két nap múlva bizonyítékok hiányában kénytelenek voltak szabadon engedni őket.

Bár kisvártatva kiderült, hogy az évroszi tűzvészt villámcsapás okozta, ez nem akadályozta meg a veszélyes és rasszista narratívák tovaterjedését az országban, mondta Adriana Tidona, az Amnesty International szóvivője a már idézett Euronewsnak.

A kormányzó konzervatívok és a Görög Megoldás úgy próbálja beállítani a történteket, mintha Görögország „háborúban” állna, a „migránsnyomás” pedig fokozódna.

Ezzel szemben a valóság az, hogy szinte nem telik el nap, hogy a Földközi-tengerek ne süllyedne el egy menekülteket szállító hajó, lélekvesző vagy csónak. Legutoljára –  ma reggel – egy csónak süllyedt el, melyen közel húsz ember utazott. A menekültek Törökországból tartottak volna Görögországba, de a csónakjuk viharba került és felborult. A többségük ugyan kiúszott egy lakatlan szigetre, de egy személy bizonyosan elhunyt.

(ND, Euronews, Aljazeera, Amnesty, Mérce)